26 журналістів Житомира підписали лист на захист колеги Тетяни Пашкевич

26 журналістів Житомира поставили свій підпис під відкритим зверненням до виконуючої обов’язки Житомирського міського голови Любов Цимбалюк з проханням дати належну оцінку діям членів міськвиконкому, які безпідставно звинуватили головного редактора газети “Місто” в некомпетентності та службовому недбальстві.

Нагадаємо, ці звинувачення пролунали з уст члена міськвиконкому Віктора Шуляра.

Звернення журналістів зареєстровано у відділі звернень громадян Житомирської міської ради.

Підписи на підтримку колективу газети “Місто” та головного редактора Тетяни Пашкевич поставили: Анна Данюк-Черкашина, Марія Хомчук, Сергій Форест (член міськвиконкому), Марина Чорноштан, Катерина Газарова, Катерина Осипенко, Віктор Мельниченко, Юлія Васюрина (Парух), Владислав Пучич (член міськвиконкому), Ірина Ярмоленко, Яна Черпицька, Ніна Скоробогата, Микола Рой (Голова Житомирської обласної організації НСЖУ), Марія Хімич, Богдан Лісовський, Ванда Вітковська, Роман Іванчик, Василь Головецький, Дмитро Панчук, Назарій Томчук, Наталія Хоменко, Галина Кавун, Віктор Радчук, Ольга Григорьєва, Аліна Дембіцька, Альона Смолянова, Сергій Фещенко.

Текст звернення

Виконуючій обов’язки
Житомирського міського голови
Цимбалюк Л.В.

“Шановна Любове Володимирівно!

Журналістам обласного центру стало відомо, що окремі члени міськвиконкому безпідставно звинуватили головного редактора газети “Місто” Тетяну Пашкевич у некомпетентності та службовому недбальстві, ставлячи їй у провину помилку, яка начебто була допущена в інформації пр конкурс на право укладання договору оренди нерухомого майна територіальної громади м. Житомира. У зв’язку з цим хочемо поставити Вас до відома, що відповідно до Закону України “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні” ст 42. сказано, що редакція, журналісти не несуть відповідальності за публікацію відомостей, які одержані від засновника або співзасновника засобу масової інформації. Тобто звинувачення редакції газети “Місто” у даному випадку – безпідставне, бо інформацію про конкурс надало КП “Агенство з управління майном” Житомирської міської ради.

Крім того, доречно наголосити і на ст. 6 згаданого закону, де сказано, що діяльність друкованих засобів масової інформації забезпечується самостійністю її суб’єктів у всіх видах відносин, пов’язаних зі здійсненням їх прав і обов’язків. Втручання в діяльність друкованих засобів масової інформації поза межами, визначених законом, забороняється.

Виходячи з ситуації, що склалась, журналісти м. Житомира висловлюють солідарність колективу газети “Місто”, її головному редактору Тетяні Пашкевич у боротьбі за дотримання законності у ставленні до засобів масової інформації. Водночас, просимо Вас дати належну оцінку діям тих членів міськвиконкому, які ігнорують закон, намагаються тиснути на пресу, перешкоджають професійній діяльності журналіста.”

Член міськвиконкому Сергій Форест каже, що в цій ситуації потрібно стати на захист житомирської преси від спроб встановити над її діяльністю контроль.

“Потрібно спочатку дати редактору показати результат, а вже потім оцінювати ефективність його діяльності”, – каже Форест.

Тетяна Пашкевич призначена на посаду 12 грудня 2013-го року.