Дитячі табори на Житомирщині працюють і оздоровлюють дітей з порушеннями

Дитячі літні табори відпочинку на Житомирщині активно продовжують відкриття своїх перших змін.

Однак не всі з них відповідають висунутим вимогам.

Так про санітарно-епідеміологічну ситуацію в дитячих оздоровчих закладах області розповіла нещодавно під час засідання оперативного штабу з вирішення питань підготовки та організації оздоровлення і відпочинку дітей влітку 2014 року заступник начальника головного управління Держсанепідемслужби у Житомирській області Світлана Кончаківська.

«У червні поточного року нестабільно в області відмічалась якість води в містах Радомишль і Новоград-Волинському. Забрудненою була вода за мікробіологічними показниками, – повідомила Світлана Кончаківська. – В зв’язку з чим у Радомишлі Малинським міжрайонним управлінням тимчасово заборонялась експлуатація як дошкільних навчальних закладів, так і пришкільних таборів міста Радомишля. У зв’язку з цим пришкільні табори закінчили своє функціонування на три дні пізніше. По Новограду-Волинському питання було вирішено таким чином, що заклади забезпечувалися привозною водою гарантованої якості і роботу закінчили вчасно».

Між іншим, мікробіологічні показники питної води говорять про наявність в ній мікробного числа і допустимої кількості бактерій групи кишкових паличок.

Про проблеми одного з дитячих оздоровчих таборів – «Антоніна» розповів батько відпочиваючого там 14-річного хлопчика. Він наголосив про незадовільні умови в дитячому табору і висловив побоювання за здоров’я свого сина.

«Я вийшов на балкон у кімнаті, де живе мій син, і зрозумів, що балкон з 1991 року взагалі ніхто не укріплював, – обурюється тато. – В кімнаті живе троє хлопців і для зв’язку з батьками їм треба зарядити телефон. Розетка знаходиться за 2 см від підлоги, піж ліжком, яке можуть посунути три здорових чоловіка. Як так?! І останнє – перекладина, на якій нібито можна підтягуватись. Це не перекладина. Вона більше схожа на місце для витріпування килимів».

Тим не менше заступник директора департаменту сім’ї, молоді та спорту Житомирської облдерадміністрації Олександр Антонюк перед засіданням у розмові з журналістами зазначив: «По будь-якому таборі, який сьогодні працює, я готовий з чіткою відповідальністю заявити, що всі дитячі табори, які працюють станом на 1 липня отримали погодження і дозволи трьох відповідних служб. По-перше, Держгірпромнагляду (це стосується охорони праці тих, хто працює в таборах і дітей). По-друге, пожежної служби, що стосується протипожежних заходів і третє – це санітарно-епідеміологічна служби,що стосується державних правил і дотримання стандартів «санфінівських» норм. Всі табори працюють».

Крім того Антонюк вважає: «Діти пам’ятають табір не по оцінках, як їх харчували, а по оцінках чи цікаво їм там було чи не цікаво».

За словами чиновника, справді є дитячі оздоровчі табори, в яких туалети знаходяться на вулиці, які мають старі меблі, але, на думку Олександра Антонюка, питання, пов’язані з капітальним ремонтом приміщень і т.д. мають відбуватись комплексно і поступово, оскільки це дуже затратно.

«Ми не можемо посилати дітей, де матраци, вибачте, ще мої одногодкі. Всі матраци, подушки замінені… але на все потрібні значні кошти. Коли збільшуються господарські витрати, буде збільшуватись і вартість путівки. Визначати необхідні роботи треба комплексно і поступово», – зазначив заступник.

Натомість виникає питання, що заважало упродовж року здійснити ремонти приміщень?!

Однак літо у розпалі, а відпочинок й оздоровлення дітей триває…