Форум «ЗАСТУПу»: роботу розпочато!

26 липня 2014 року в Києві на території Національного виставкового центру відбувся Форум Всеукраїнського об’єднання «ЗАСТУП» (ЗА Соціальну Трудову Українську Перспективу).

На Форум з’їхалися понад чотири тисячі представників майже з усіх областей нашої країни. Тут зібралися однодумці, небайдужі люди, що ставлять перед собою благородні цілі розвитку аграрної України, підтримку агровиробників, споживачів продукції, збереження та оновлення українського села.

Це – представники сільських громад, вітчизняні агровиробники, керівники підприємств переробки сільгосппродукції, фермери, голови профільних асоціацій та об’єднань, освітніх та науково-дослідних установ аграрного спрямування, очільники обласних організацій та активісти ВО «ЗАСТУП».

Головна мета форуму – привернення суспільної уваги до проблем відродження аграрного сектору економіки України, розвитку сільських територій, відновлення інфраструктури села та забезпечення жителів України якісними продуктами за доступними цінами.

«Коли створювалася Всеукраїнська громадська організація «ЗАСТУП», ініціативна група намагалася виявити максимальну кількість проблем, які хвилюють село. Причому, охоплювали всі групи: і сільгоспвиробників, і переробників, і керівників сільських громад, і селян тощо. «ЗАСТУП» виходить з того, що вирішення проблем аграрного сектору економіки та села треба робити в комплексі», – повідомила голова громадської організації «Всеукраїнське об’єднання «ЗАСТУП» Ірина Синявська.

Серед учасників форуму була голова Наглядової ради Благодійного фонду «Велика родина» Віра Ульянченко.

«У благодійного фонду «Велика родина» є такі принципи: «Ми не спостерігаємо, а діємо. Не скаржимось, а виборюємо. Не запитуємо, а пропонуємо відповіді». Зараз ми бачимо однодумців, які почали роботу за тими ж принципами. Ми бачимо народження нового руху, що ставить перед собою цілі захисту сіла та людей, працюючих на землі.

Сьогодні зібралися представники майже з усіх областей України. Вони знають, що проблеми на селі майже однакові – і на Полтавщині, і на Херсонщині, і на Тернопільщині тощо. Це – проблеми справжніх годувальників країни. І якщо «ЗАСТУП» зумів об’єднати велику кількість небайдужих людей для їх вирішення – мабуть усе в них вдасться», – зазначила Віра Ульянченко.

У своїх виступах учасники Форуму роз’яснили мету створення та першочергові завдання «ЗАСТУПу», роботу організації в областях. Були порушені проблеми українського агровиробника, підготовки фахівців для аграрного сектору та багато інших. Було відзначено, що зараз як ніколи потрібна потужна громадська підтримка у розробці детальної дорожньої карти на шляху до Європи, і особливо це стосується аграрного сектору та сільського розвитку.

Україна аграрна – різнобарвна. Вона прекрасна природою та унікальна людьми. Особливе місце у сільськогосподарському виробництві належить фермерам – тим, хто з прадавніх часів довів свою любов до батьківської землі самовідданою працею. Вони передають цю любов з покоління у покоління.

Своє бачення цього висловив фермер з Дніпропетровщини В’ячеслав Труш.

«Кожен день у кожної родини на столі має бути хліб. Але не кожен замислюється, яким чином він з’являється. Це праця великої кількості людей, що з ранку до ночі вкладають в це частину своєї душі.

На Україні більше 40 тисяч фермерських господарств. Це дуже потужна частина сільгоспвиробників. Про проблеми на селі та у фермерських господарствах можна говорити довго. Але вважаю, що якщо вони будуть вчасно визначатися, буде вестися пошук рішення фахівцями, якщо знаходити можливість втілення цих рішень на різних рівнях влади та суспільства, – то це буде наближати нас до побудови оновленої країни. «ЗАСТУП» – це перший і важливий крок до цього», – зазначив В’ячеслав Труш.

Аграрне виробництво починається з фахівця, професіонала, здатного поєднати знання та досвід з новітніми технологіями. Такі фахівці готуються в аграрних вишах. Правду кажуть, що найкраща освіта в Україні – аграрна. У ній поєднане вміння відчувати українську природу та використовувати це відчуття на благо людей.

Тому директор Інституту післядипломної освіти Полтавської державної аграрної академії, керівник Полтавської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «ЗАСТУП» Людмила Копаєва в своїй промові підкреслила важливість підготовці фахівців для аграрного сектору на основі нової філософії.

«В аграрній освіті має бути можливість до впровадження освітніх елементів за потребами конкретних виробників. Сільські громади, направляючи дітей на навчання, усвідомлюють, що від молодого фахівця, який повернеться додому після отримання диплому, залежить розвиток цієї громади. Освіта, навіть починаючи з дошкільних навчальних закладів, повинна мати нову філософію: «Найповажніша праця – на землі! Призначення людини – розбудовувати власну домівку на рідній землі! В наших коренях – наша сила! Рід та родина – наше найголовніше багатство!» – підкреслила Людмила Копаева.

Голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков наголосив, що Всеукраїнське об’єднання «ЗАСТУП» має дійсно всеукраїнський масштаб.

«Продовольча безпека у нелегкі для країни часи є питанням номер один. Основою забезпечення продовольством є аграрний сектор економіки. Агровиробники та переробники сільгосппродукції, фермери і всі люди, що працюють на землі і забезпечують сільгосппродукцією всю Україну, – зміцнюють цей фундамент.

До цих людей потрібно прислухатися, розуміти їхні проблеми, допомагати долати труднощі. Аграрний Союз України, який об’єднує багато галузей аграрного сектора, завжди намагався виконувати ці завдання. Всеукраїнське об’єднання «ЗАСТУП» стає новим потужним захисником аграріїв, локомотивом для розвитку сільських громад.

Судячи з того, що тут представлені всі регіони України, це об’єднання дійсно всеукраїнське – не на словах, а на ділі. А значить, є реальний шанс, що влада буде дослухатися до думки народу, який годує країну», – зазначив Геннадій Новіков.

Серед активістів «ЗАСТУПу» – багато молоді. Саме на них покладається надія у будівництві нового життя, нової аграрної України. Молодий керівник Харківської обласної організації ВО «ЗАСТУП» Євген Дегтяр повідомив, що є реальна можливість зробити так, щоб молодь залишалася у селі.

«Не треба думати, що кожна молода людина, що живе в сільській місцевості, тільки й мріє про те, щоб скоріше перебратися до міста. Не труднощі сьогодення змушують молодь залишати свої села, а відсутність перспективи, відсутність надії на те, що хай не зараз, але в найближчі 5-10 років щось зміниться на краще в питаннях створення робочих місць, розвитку соціальної інфраструктури села, доступу до кваліфікованого медичного обслуговування та якісної освіти.

Ми бачимо, що вже зараз ситуацію щодо багатьох цих проблемних питань можна змінити на краще, причому не такі вже великі витрати для цього потрібні», – сказав Євген Дегтяр.

Геніальна Леся Українка писала: «Красо України – Поділля». Вінниччину, прекрасну подільську землю на Форумі представив голова обласної організації «ЗАСТУП» Валентин Поліщук.

«Немає нічого кращого у світі, чим помагати іншому. Як для прикладу, завдячуючи в основному місцевим сільгоспвиробникам Вінниччини, тільки в минулому році було відремонтовано більше 600 будинків культури, 800 фельдшерсько-акушерських пунктів, більше 1000 дитячих садків та шкіл. Організовано нові робочі місця.

Ми вже сьогодні розпочали діалог із науковцями Вінниччини, які займають особливу нішу у розвитку регіону. Оскільки лише науково обґрунтованим підходом до розвитку аграрної сфери можна досягти високих врожаїв, при цьому зберегти для майбутніх поколінь наше основне національне багатство – Землю.

У нас з Вами є не лише мета, у нас з Вами є досвід, мудрість та натхнення. Ми згуртувалися, щоб звітувати не про причини, а про результати спільної, взаємно відповідальної роботи з громадами. Ми самі обираємо свій шлях розвитку, ми віримо у власні сили. Ми – За Соціальну Трудову Українську Перспективу!» – зазначив Валентин Поліщук.

Форум «ЗАСТУП» виступив з ініціативою про допомогу переселенцям з Донецької та Луганської областей шляхом надання житла в сільських регіонах, де традиційно велика підтримка і взаємодопомога жителів, і де є вільне житло. Це дозволить не тільки надати допомогу людям у важкій ситуації, але і стати новим напрямом для відродження українського села. Завдяки цій ініціативі родина Андрія та Ганни Гупало, яка має трьох маленьких дітей, переселившись на Полтавщину, здобуде можливість отримати власний будинок.

«ЗАСТУП» упевнений, що ця ініціатива отримає реальне втілення у вигляді цільової програми організації.

Отже, учасники Форуму ВО «ЗАСТУП» прийняли рішення щодо основних завдань об’єднання. Це – захист та підтримка аграріїв і сільських територіальних громад; громадський контроль над діяльністю місцевих органів влади та місцевого самоврядування; розробка реальних програм в інтересах сільгоспвиробників і споживачів.

Також були сформовані основні принципи ВО «ЗАСТУП»: через повне оновлення влади – до оздоровлення суспільства; через відкритість та прозорість – до підзвітності громаді; через поєднання досвіду поколінь та натхнення молоді – до розвитку сільських громад. У «ЗАСТУПі» чітко усвідомлюють, що для цього необхідно не тільки розуміти наявні проблеми, але і ставати активним учасником політичного процесу.