Коли за Україну точаться криваві бої, чи на часі вибори мера Житомира?

Нагадаємо, в Житомирі немає міського голови, тобто у повній мірі легітимної й відповідальної за стан справ у місті влади.

На початку березня в Житомирі представники команди нової влади подали позов до суду, метою якого де-юре, було відновалення на посаді знятого ними ж екс-мера Володимира Дебоя, а де-факто – зірвати проведення позачергових виборів мера у Житомирі.

Позов був відкликаний, вибори мера непризначені. В ситуації, коли країна бореться з зовнішньою агресією й існує потреба допомагати як пораненим, так і тим, які воюють за звільнення України від загарбників, питання виборів мера Житомира стає другорядним, однак це не знімає моральної відповідальності за дії з зірвання вчасного проведення виборів мера міста.

Далі країну очікує можливий розпуск парламенту, жорстка розв’язка на Донбасі, можливі загарбницькі рухи сусіднього Кремля, який без воєн, кривавої “героїки” вже не може тримати рейтинг підтримки населення, а, відповідно, й легітимність влади Володимира Путіна і його команди ефективних менеджерів, подальша боротьба за очищення влади країни від корупціонерів, саботажників, й відвертих зрадників.

Тобто, Україна стала на нелегкий, але вірний шлях до справжньої незалежності, продиктованої ідеалами Свободи.

А що ж, думають про те, чому в Житомирі вчасно не провели перевибори мера міста Геннадій Зубко, Рустам Раупов, Любов Цимбалюк?

Рустам Раупов, депутат Верховної Ради:

У Верховній Раді зареєструвано Постанову про проведення позачергових виборів міського голови в Житомирі. У ній, на жаль, запропоновано проводити вибори саме 26 жовтня і, можливо, це співпаде з позачерговими виборами у Верховну Раду. Це не дасть громаді Житомира виказати саме ту позицію, яка легітимізовуватиме владу у місті. У парламенті є згода на те, що потрібно проводити місцеві вибори. І якщо ця Постанова пройде відповідну процедуру, то вона буде підтримана в залі.

Любов Цимбалюк, в.о. міського голови:

Відповідно до Закону України «Про вибори Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» рішення про проведення позачергових виборів міських голів приймає Верховна Рада України. 7 березня 2014 року Житомирська міська рада звернулася до Голови Верховної Ради України Турчинова О.В. з листом щодо призначення позачергових виборів житомирського міського голови. Однак у листі від 28 травня комітету Верховної Ради України йшлося, що за інформацією, яка надійшла до комітету, Володимир Дебой оскаржив рішення.

Тому, враховуючи це, комітет мав повернутися до розгляду цього питання лише після завершення судового процесу. Повторного листа від Житомирської міської ради було направлено 19 червня 2014 року про відсутність судових справ.

Геннадій Зубко, Перший заступник голови Адміністрації Президента:

Я не хотів би, щоб вибори до місцевих рад співпадали з виборами до Верховної Ради. І Веніціанська комісія, і інші експерти вважають, що місцеві, парламентські і президентські вибори повинні бути розділені… Якщо це місцеві вибори, то не потрібно ховатись за партійним брендом тієї чи іншої політичної сили, а потрібно самостійно доводити, що саме ви готові представляти інтереси громади.

Я взагалі за те, аби провести вибори тоді, коли нам дозволить закон і постанова Верховної ради. Але ми повинні чітко розуміти що потрібно, аби вибори пройшли саме в той момент, коли в Україні буде складена нова Конституція.

Дмитро Руденький, «Місто»