Нардеп Рустам Раупов виступив проти створення наглядової ради для житомирської газети «Місто»

Питання створення наглядової ради для газети «Місто» обговорили в Житомирі 10-го липня 2014-го року.

Нагадаємо, перед цим головного редактора газети Тетяну Пашкевич публічно звинуватив у службовому недбальстві член міськвиконкому Віктор Шуляр.

Інформація не підтвердилась, після чого 26 журналістів Житомира звернулися з відкритим колективним зверненням до Виконуючої обов’язки Житомирського міського голови Любові Цимбалюк з проханням дати цьому факту належну оцінку та зробити все, для недопущення порушення законодавства в сфері захисту свободи преси та інформації.

Наступним варіантом сприяння газеті зі сторони того ж члена міськвиконкому стала пропозиція створити при газеті “Місто” наглядову раду, яка давала б поради щодо її розвитку. Нагадаємо, Житомирську міську раду, яка є співзасновником газети «Місто» за всіх мерів критикували за жорстку «вичитку» номерів й вимоги піарити міського голову, через що газета втрачала репутацію, але отримувала дотацію з міського бюджету, за що мала “уклінно” дякувати.

На вчорашнє засідання у міській раді Житомира, на якому вирішувалося питання створення для газети “Місто” наглядової ради, прибув народний депутат України Рустам Раупов, який до свого переходу 19-го червня 2014-го року в Комітет з питань національної безпеки і оборони працював у Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформації.

Рустам Раупов побачив у спробах встановити контроль над колективом газети «Місто» зазіхання на свободу слова в Житомирі.

«Чому я приїхав? Це моя особиста ініціатива, тому що я побачив зазіхання на свободу слова. Під час цієї наради, я в цьому переконався. Давайте в Житомирі найдемо згоду та мир, для того щоб врівноважити позиції. Філософія нашого життя в тому, що правда завжди посередині, але є принципові моменти за які заходити не можна, ні в якому разі», – сказав Раупов.

Спробу створення для газети «Місто» наглядової ради він назвав схожою на бажання взяти під контроль редакційну політику муніципального засобу масової інформації.

«Я пропоную зупинитися, дати можливість редактору почути те, що ви хочете, але кожен з бажаючих побачити себе на сторінках має розуміти, просто не вистачить смуг. Я думаю, що варто частіше запрошувати редактора, обговорювати в робочих групах шляхи розвитку газети, і все буде добре. Але ні в якому разі не йти по шляху створення надоргану. Навіщо тоді в такому разі редакція?» – говорить народний депутат.

Він наголошує: найближчим часом ця газета стане або конкурентоздатною, або зникне.

«Ми будемо захищати свободу слова, тому що це механізм, який забезпечує боротьбу з корупцією», – зазначив Рустам Раупов.

«Будь-яке бажання допомогти не повинно перетворюватись в бажання керувати. Це виглядає, і буде виглядати, як бажання влізти в редакційну політику. Людина працює сім місяців, немає об’єктивних обставин для того, щоб дорікнути їй в зловмисній поведінці», – сказав про редактора «Міста» Тетяну Пашкевич народний депутат.

Член виконкому Микола Костриця під час засідання сказав: «Я був присутній на засідання робочої комісії по фінплану підприємств. Газета «Місто» звітувалась, жодних проблем по фінансовій складовій знайдено не було, звіт затверджено. Газета виконує свій фінплан, і тому ставити претензії до фінансової складової не можна.