Відсьогодні житомиряни платитимуть за воду вдвічі більше

З 1 липня тарифи на послуги водопостачання та водовідведення для Житомира зростають на 76%. Вісьогодні вступає в дію постанова нацкомісії, яку прийняли кулуарно без публічних обговорень «під шумок» президентських виборів.

Тепер кожен куб води житомирянам коштуватиме 9,37 грн., тоді як ще вчора за воду платили 5,34 грн.

Для наглядності тарифних коливань візьмемо за приклад середньостатистичну житомирську родину у складі 4 осіб. Якщо без лічильника у червні 2014 року вода родині обійшлася у 117 грн., то вже у липні платитимуть майже на сто гривень більше – 206 грн.

Не радує така ситуація і житомирян, які користуються лічильниками. Адже платити у будь-якому випадку доведеться більше.

Житомирянка Тетяна розповідає, що за лічильником її родина платила в середньому 70 грн. за місяць. Тепер же відповідно до нових тарифів змушена буде сплачувати щомісяця на 50 гривень більше.

«Перехід на лічильниковий облік води – це просто замилювання очей. Люди, які користувалися лічильниками, все одно відчують нові тарифи на власних кишенях. Ті, хто споживає воду відповідно до норм, не звикли економити. Таке враження, що всі витрати поклали на шиї населення», – говорить житомирянка.

В інших містах України ситуація схожа, проте не така кардинальна. Наприклад, в Івано-Франківську водопостачання з 1 липня подорожчає на 41,7%, у Чернівцях – на 14,6%. У Тернополі за кубометр води платитимуть лише на 64 копійки більше. В Кіровограді – на 1,36 гривні. У Житомирі – аж на 4,03 грн. люди платитимуть більше.

Яскравим прикладом залишається Вінниця, тарифи на воду в якій залишаються одними з найнижчих по державі. Чи то за сприяння екс-мера Вінниці Гройсмана, який зараз очолює профільне міністерство, чи то без активних прохань місцевої влади, тарифи на воду у Вінниці не підняли.

У той же час тимчасова влада Житомира заявляє, що тарифи відповідають собівартості на 101%. Тобто Водоканал матиме лише 1% прибутку. Звідки взята така математика – невідомо. Адже відповідність тарифу до рівня собівартості становить 65% (для населення, для підприємств – ще вище). Тому, для того, аби «звалити» водний тариф на виключно плечі житомирян, достатньо було його підвищити на 35% (на 2 грн.).

Нині ж, за нашими підрахунками, житомиряни сплачуватимуть за послуги водопостачання за тарифами на 130% від собівартості. Не виключено, що 30% переплат понад норму від житомирян йтимуть на погашення заборгованості Водоканалу перед Обленерго та на компенсацію втрат води, що за неофіційними даними сягає 40%.

Нагадаємо, 18 червня напередодні сесії житомиряни мітингували проти підвищення тарифів на воду.