Як житомирські військовослужбовці можуть отримати одноразову грошову допомогу за участь в АТО

Рідні військовослужбовців, які загинули під час антитерористичної операції, можуть отримати одноразову грошову допомогу через Житомирський обласний військомісаріат.

Про це повідомляє zhitomir.info.

Постраждалі військовослужбовці та резервісти для отримання одноразової допомоги мають звернутися у військові частини, в яких вони проходять службу або збори.

Про це повідомляє офіційний сайт Міністерства оборони України.

Особи, які мають право на одноразову допомогу, звертаються з документами, зазначеними у наведеному нижче переліку, в обласний військовий комісаріат (військовослужбовці — у військову частину).

Комплект документів перевіряється та надсилається за належністю в Департамент фінансів Міністерства оборони України для розгляду їх Комісією Міністерства оборони України з розгляду питань, пов’язаних із призначенням і виплатою одноразової допомоги.

Перевірені фахівцями документи розглядаються Комісією та подаються Міністру оборони України для прийняття рішення про призначення одноразової допомоги. Після прийняття рішення Міністром оборони України кошти надсилаються у обласний військовий комісаріат (військову частину), до якого були подані документи, для виплати одноразової допомоги отримувачам.

Виплата одноразової допомоги провадиться в порядку черговості відповідно до дати подання документів після отримання Міністерством оборони коштів, передбачених на ці цілі.

Розміри одноразової допомоги не залежить від службового становища військовослужбовця і становить:

— у разі загибелі (смерті) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста, якого призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві — 609 тис. грн. (500-кратний прожитковий мінімум, встановлений законодавством, у 2014 році — 1218 грн.).

Допомога виплачується рівними частками між особами, які мають право на її отримання. У разі відмови якоїсь з осіб від отримання одноразової допомоги її частка розподіляється між іншими особами, які мають право на її отримання;

— у разі встановлення військовослужбовцю, особі, звільненій з військової служби інвалідності, що настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого ним під час виконання обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням ним обов’язків військової служби:

за 1 групу — 304,5 тис. грн. (250-кратний прожитковий мінімум);

за 2 групу — 243,6 тис. грн. (200-кратний прожитковий мінімум);

за 3 групу — 182,7 тис. грн. (150-кратний прожитковий мінімум);

— у разі встановлення військовослужбовцю, особі звільненій з військової служби інвалідності, що настала в період проходження військової служби, або внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням ним військової служби, або встановлення особі, звільненій з військової служби, інвалідності не пізніше ніж через три місяці після звільнення її з військової служби чи після закінчення тримісячного строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження зазначеної служби:

за 1 групу — 146,2 тис. грн. (120-кратний прожитковий мінімум);

за 2 групу — 109,6 тис. грн. (90-кратний прожитковий мінімум);

за 3 групу — 85,3 тис. грн. (70-кратний прожитковий мінімум);

— у разі встановлення військовозобов’язаному або резервісту інвалідності, що настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), заподіяного при виконанні обов’язків військової служби або служби у військовому резерві, або не пізніше ніж через три місяці після закінчення зборів, проходження служби у військовому резерві, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження цих зборів, служби у військовому резерві:

за 1 групу — 146,2 тис. грн. (120-кратний прожитковий мінімум);

за 2 групу — 109,6 тис. грн. (90-кратний прожитковий мінімум);

за 3 групу — 85,3 тис. грн. (70-кратний прожитковий мінімум);

— у разі часткової втрати працездатності військовослужбовцю, який отримав поранення (контузію, травму або каліцтво) під час виконання обов’язків військової служби без встановлення інвалідності — у розмірі, що визначається у відсотках від 85,3 тис. грн. (70-кратний прожитковий мінімум) залежно від ступеня втрати працездатності, який встановлюється медико-соціальними експертними комісіями (МСЕК);

— у разі часткової втрати працездатності військовослужбовцем строкової військової служби, який отримав поранення (контузію, травму або каліцтво) у період проходження військової служби — у розмірі, що визначається у відсотках від 60,9 тис. грн. (50-кратний прожитковий мінімум) залежно від ступеня втрати працездатності, який встановлюється МСЕК;

— у разі часткової втрати працездатності військовозобов’язаним або резервістом, призваного на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, який отримав поранення (контузію, травму або каліцтво) під час виконання обов’язків військової служби без встановлення інвалідності — у розмірі, що визначається у відсотках від 60,9 тис. грн. (50-кратний прожитковий мінімум) залежно від ступеня втрати працездатності, який встановлюється МСЕК.

Призначення і виплата одноразової допомоги здійснюється на підставі документів, перелік яких можна подивитися тут.

У разі неподання повного комплекту документів (наприклад, відсутності свідоцтва про смерть у разі загибелі військовослужбовця), підстав для призначення одноразової допомоги немає.

Контакти і телефон Житомирського обласного військового комісаріату:

м. Житомир, вул. Баранова, 4. Тел. (0412) 37-26-91.