Житомиряни: «Спасіть і збережіть нас від білої чуми влади»

Житомиряни-інваліди І, ІІ та ІІІ груп із милицями і палками вийшли сьогодні на проспект Миру, 8-10, щоб приєднатись до інших покупців на захист соціального ринку.

Вранці представники виконавчих органів Житомирської міської ради разом із міліцією вкотре намагалися розігнати продавців сільськогосподарської продукції на Богунії.

«Ми діємо в рамках закону. Відповідно до рішення сесії № 725 від 18.06.2014 «Про впорядкування торгівлі на вулицях, майданах та тротуарах міста», ми вживаємо дієвих заходів у межах компетенції, щоб припинити несанкціоновану торгівлю не тільки на Богунії, а взагалі на території міста. Про припинення торгівлі всіх продавців і власників попереджали завчасно», – прокоментувала директор департаменту власності та ринкового регулювання міської ради Вікторія Краснопір.

Самі продавці також наголошують, що їх попереджали, але тільки в усній формі. Вони переконані, що їм навмисно не надають жодних документів – попереджень, протоколів, щоб позбавити можливості скаржитися в суді, та підкреслюють, що дозвіл на торгівлю їм гарантований державою.

Підставою надання дозволу на реалізацію сільгосппродукції та облаштування соціального майданчику на Богунії у 2010 році стала Постанова Кабінету Міністрів України від 29.07.09 № 868 «Деякі питання організації діяльності продовольчих, непродовольчих та змішаних ринків», а також відповідне розпорядження голови Житомирської ОДА від 10.09.09 № 303.

Отож, 25 березня 2010 року за каденції Віри Шелудченко рішенням виконавчого комітету міської ради був наданий дозвіл на відкриття соціального майданчика і на саму торгівлю по проспекту Миру, 8-10.

Вже через три роки, за час діяльності екс-мера Володимира Дебоя, виконавчий комітет 19 червня скасував рішення 2010 року.

Сільгоспвиробники вважають таке скасування від виконкому незаконним, а тому подали до суду. Житомиряни з Богунії зібрали понад 200 підписів за збереження соціального торгового майданчику.

«Майже місяць тому ми звернулися до першого заступника Житомирського міського голови Сергія Сухомлина з проханням надати нам можливість продовжити працювати на Богунії. Попри дане слово, відповіді від чиновника і досі не отримали», – розповідає власниця сільгосппродукції Тетяна Онацька.

Жінка каже, що Сухомлин обіцяв взяти під особистий контроль і справу про побиття продавців і товару у березні цього року, але також безрезультатно.

Нагадаємо, 22 березня 2014 року невідомі в масках напали на продавців соціального ринку на Богунії поблизу зупинки «Хмільники». Вони розкинули товар, розтрощили автомобілі, побили арматурою і палками продавців. Власники і продавці товару підозрюють в організації нападу директора ринку «Хмільники», що знаходиться через дорогу. З їх слів, тестем директора цього ринку є депутат міської ради Юрій Ткаченко.

Житомирський безлад. На продавців соціального ринку напали невідомі у масках

З моменту нападу вже пройшло понад чотири місяці, але, як повідомляють постраждалі, слідство так і не знайшло винних.

Люди відчувають себе незахищеними і непотрібними жодній владі.

«На нас начхати як і попередній, так і нинішній владі. Нам пропонують альтернативні, звичайно платні місця, по різних ринках Житомира. А хто нам гарантуватиме безпеку на цих ринках. Та ми там і до вечора не доживемо, бо наша продукція дешевша, ніж на ринках. Нас конкуренти витіснять і не факт, що без насилля», – бідкається продавець Людмила Степанюк.

Тим часом житомиряни, що прийшли захистити соціальний майданчик, просять Репортер Житомира надрукувати всі їхні прізвища. Люди не бояться оприлюднити навіть інформацію про свої захворювання, бо говорять, що без соціального ринку з низькими пенсіями і зарплатами не виживуть.

«Нам, пенсіонерам, інвалідам, більшість з яких ледве ходять, цей базарчик необхідний як повітря. Тут і дешевше, і все свіженьке, і далеко йти не треба, та й після себе продавці прибирають територію. Спасіть і збережіть нас від білої чуми влади», – просять мешканці будинків, які знаходяться поблизу соціального майданчика:

– Новікова Антоніна Георгіївна (інвалід ІІІ групи);
– Новіков Володимир Михайлович (інвалід І групи);
– Єль Віктор Михайлович;
– Єль Галина Вікторівна;
– Бірук Ольга Михайлівна;
– Костригіна Галина Вікторівна;
– Ваділгова Віра (хвороба Паркінсона);
– Черняхович Валентина;
– Черняхович Віктор;
– Мілевська Алла Антонівна;
– Якимчук Ірина Дмитрівна;
– Дергун Марія Олексантрівна;
– Рябчук Ольга Антонівна;
– Столярова Любов Василівна.

Наразі офіційно в Житомирі немає жодного соціального майданчика.