Депресія дружить з алкоголем

За даними американських, канадських і австралійських медиків, в середньому депресія скорочує життя на 3,8%.

У цю цифру входять не тільки самогубства, але і передчасна смерть від серцево-судинних захворювань, до яких призводить депресія. Серед хвороб, що ведуть до інвалідності, депресія займає 11-е місце.

Клінічна депресія – те, що при перекладі з англійської часто називають «великим депресивним розладом». Це не просто хандра, а важке захворювання. Для її діагностики медики виділяють «депресивну тріаду» – поєднання трьох ознак. По-перше, це ангедонія – втрата здатності радіти, отримувати задоволення. По-друге, негативне мислення, песимістичний погляд на всі речі, а по-третє, рухова загальмованість, включаючи мімічні лицьові м’язи. При депресії у людини знижена самооцінка, спостерігається занепад сил,  вона втрачає інтерес до життя, до спілкування з людьми, може знаходити розраду в алкоголі або наркотиках.

За статистикою, депресією страждає кожна десята людина у віці старше 40 років, причому дві третини з них – жінки.

Депресія у жінок трапляється вдвічі частіше, ніж у чоловіків. У літніх людей старше 65 років частота депресії збільшується втричі. Інший критичний вік – підлітки. За одними даними, депресії схильні 5% підлітків, за іншими – від 15 до 40%. В підлітковому віці це найчастіша причина самогубств.

Як вже говорилося, в стані депресії багато людей починають зловживати алкоголем або наркотиками.

Таким способом вони домагаються короткочасного підвищення настрою, ейфорії, заглушають негативні думки. Але ніякого лікування при цьому не відбувається, більше того, хронічний алкоголізм і наркоманія провокують депресію. Тому що підйом настрою і збудження, викликані алкоголем, змінюються пригніченням. Людина відчуває сильну депресію в стані похмілля, не кажучи вже про наркотичну ломку.

Виходить зачароване коло, з якого людина часом не бачить іншого виходу, окрім як піти з життя.

Ну а якщо згадати, що зниження дофаміну в мозку – один з механізмів розвитку депресії, стає зрозуміла природа порочного алкогольно-депресивного кола. Тобто спочатку за допомогою алкоголю або наркотиків людина намагається підстьобнути свій мозок і підвищити вироблення «гормону задоволення», причому для досягнення ейфоричного ефекту йому потрібні все більші дози.

А потім настає зворотний ефект: дофамін перестає збільшуватися, і людина впадає в депресію.

Вчені з Північної Кароліни вважають, що стимуляцію мозку, яка вилікувала від алкогольної залежності щурів, колись зможуть застосовувати і для позбавлення від неї людей. Можливо, і депресію спробують лікувати таким способом. До речі, є і вітчизняні експерти, які добре справляються з алкоголозімом, наркоманією та іншими залежностями, а тому й з депресією. Центр Ренесанс – http://ncrenessans.kiev.ua

А на сьогоднішній день крім ліків-антидепресантів пацієнтам намагаються допомогти і іншими методами. В першу чергу це психотерапія, але допомагає також лікування світлом і, як не дивно і поки неясно чому, допомагає також … позбавлення сну. Можливо, вчені зрозуміють, як це працює, якщо будуть більше знати і про депресію, і про сон.