Громадський рух “Чесні вибори” повідомив про спробу підкупу виборців на Житомирщині

12-го вересня 2014-го року до технічного працівника школи № 5 м. Радомишля Варвари Трохимівни під’їхали на чорному джипі двоє хлопців. 

Жінці запропонували трошки підзаробити – махінаціями на виборах, скуповуючи голоси для майбутнього кандидата Івана Литвина.

Інформацію про це розповсюджує громадський рух “Чесні вибори”.

Кримінальна схема, яку пропонують довірливим житомирянам, виглядає наступним чином:

100 грн. за 10 осіб, які проголосують за кандидата, при цьому треба вказати повністю прізвище, ім’я, по-батькові, номер мобільного телефону, адресу проживання. Якщо ви цих людей приведете на виборчу дільницю, злодії гарантують вам за кожну особу 20 грн. а людині, яка буде голосувати 30 грн. особисто. Кожна з «куплених» вами осіб може спрацювати за подібною схемою.

Представники руху кажуть: “Почувши цю розповідь з вуст жінки, ми здивувалися: невже і після Майдану залишились люди, які вважають, що у нашій країні досі все продається?”

Оксана Трохимівна відмовилася від цієї пропозиції – і навіть не тому, що злякалась відповідальності (більшість людей, на жаль, не знає про настання кримінальної відповідальності за підкуп виборців), а тому що є ще на нашій Житомирщині, як і в усій Україні, чесні люди. Люди, які розуміють: не варто продавати майбутнє своїх дітей за 100 гривень.

Юридична довідка:

Ст. 157 Кримінального кодексу України:

1. Перешкоджання насильством, обманом, погрозами, підкупом або іншим чином вільному здійсненню громадянином права обирати і бути обраним Президентом України, народним депутатом України, депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатом місцевої ради або сільським, селищним, міським головою, вести передвиборну агітацію-

карається обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на строк від двох до чотирьох років.

2. Ті самі діяння, вчинені за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії чи іншою службовою особою з використанням влади або службового становища,-

караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

3. Діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, що вплинули на результати голосування або виборів,-

караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років.