Комісія ВР виступила за повернення в держвласність арендованих титанових родовищ Фірташа на Житомирщині

Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з питань приватизації виступає за повернення в державну власність Вільногірського гірничо-металургійного комбінату та Іршанського гірничо-збагачувального комбінату, оренда яких закінчується 5 вересня компанією Дмитра Фірташа. 

Про це в коментарі УНІАН заявив народний депутат, заступник голови Спеціальної контрольної комісії Павло Різаненко. 

“Ми  зверталися до всіх органів виконавчої влади: до Кабміну, Фонду держмайна і Міністерству економічного розвитку з проханням не продовжувати договори оренди, строк яких закінчується 5 вересня”, – сказав Різаненко, уточнивши, що перед прийняттям рішення комісія спеціально виїжджала на підприємство і вивчала ситуацію.

Крім того, Спецкомісія Ради, за словами Різаненка, прийшла до висновку, що немає сенсу здавати ці підприємства в оренду Фірташу, оскільки держава отримує від оренди 10 мільйонів доларів, тоді як вони приносять 150 млн дол. чистого прибутку в рік. 

“Звичайно, потрібно повертати, оскільки Фірташ кладе в кишеню 140 млн дол. чистого прибутку”, – зазначив депутат. 

При цьому Різаненко підкреслив, що повернення двох вищезазначених підприємств у держвласність цілком законно, оскільки компанія-орендар була повідомлена про розрив відносин завчасно – за три місяці до закінчення строку оренди. 

 “Це було зроблено. Їх про це повідомили 5 червня”, – додав депутат, зазначивши, що після цього Фонд держмайна і Мінекономрозвитку повинні були вжити заходів щодо забезпечення повної передачі підприємств державі. Зокрема, влада має створити юридичні особи – державні підприємства і перевести туди персонал.

Нагадаємо, ФДМУ за дорученням Кабміну на початку червня 2014 року повідомив компанію «Кримський титан» про намір розірвати договори оренди цілісних майнових комплексів Іршанського гірничо-збагачувального комбінату і Вільногірського гірничо-металургійного комбінату. Однак досі Кабмін Яценюка так і не прийняв остаточного рішення про долю вищезазначених підприємств.


Таможенные услуги от таможенного брокера в Харькове. Профессиональное оформление документов и грузов в Харьковской таможне Миндоходов. Обращайтесь.