На Житомирщину повернувся чоловік, що 11 років пробув у трудовому рабстві в Росії

Житель Новоград-Волинського  Петро, який нещодавно повернувся з Росії, де перебував у справжнісінькому рабстві, зараз насилу оговтується. 

Він ні з ким не бажає спілкуватися, тільки з найближчими родичами. “ФАКТИ” дізналися цю сумну історію від сестри потерпілого. Все почалося буденно – чоловік відправився за “довгим” рублем.

 – Старший син Петра надумав одружитися, молодший вступав до інституту, – розповідає сестра постраждалого Людмила. – А тут, як на зло, брата скоротили на роботі, з грошима було зовсім туго, от він і вирішив відправитися на заробітки в Росію. На той момент йому виповнилося 52 роки. Дружина не відпускала чоловіка, але той сказав, що скоро повернеться, адже здоров’я вже не те, щоб довго вкалувати.

Поїхав Петро, як кажуть, «на авось». Знайомі порадили, що роботодавців можна знайти прямо на залізничному вокзалі в Москві – наших гастарбайтерів за версту видно. На вокзалі брат помітив цілу чергу охочих працевлаштуватися, тут же зустрів своїх “роботодавців”. Вони запропонували за пристойну плату трудитися на будівництві, а ще пообіцяли харчування, проживання … Загалом, цілий набір для лоха. Петро зрадів, що йому так пощастило. Його посадили в критий фургон і наказали чекати, в цей час вербувальники шукали чергових жертв.

Протягом декількох годин до Петра приєдналися ще троє чоловіків. Розговорилися, двоє виявилися земляками – з Рівненської та Хмельницької областей. Третій був білорус. Нарешті всіх повезли на місце роботи. Брат помітив високу огорожу, дозорні вишки з озброєною охороною. Петро спочатку здивувався, а потім подумав, що, може бути, потрапив на будівництво якогось важливого об’єкта.

Як тільки важкі ворота закрилися, у прибулих відразу ж відібрали паспорти і цінні речі.

– Чоловіків вишикували в шеренгу і наказали чекати, – продовжує Людмила. – Хвилин через 20 до них підійшов величезний неголений здоровань. Пізніше з’ясувалося, що це головний наглядач. Він дивився на кожного зверху вниз, а потім з усмішкою, немов якийсь гестапівець, вимовив: – Забудьте, ким ви були раніше. Відтепер ви ніхто, ваше життя не варто ні гроша. Ви вийдете звідси тільки вперед ногами. На жаль, не через трубу, тому що у нас поки немає печей, ха-ха. Тому будете поховані на місцевому кладовищі. А тепер до роботи!

Кладовище знаходилося у високої стіни, відразу за бараками. На могилах не було табличок з іменами і прізвищами, тільки невисокий горбок свідчив, що тут поховано людину. Але з часом і він порівнювався з землею. Тільки по висоті горбка і трави можна було судити, як давно тут покоїться померлий.

Працювали на фермі, яка займала величезну територію. Тут були тисячі свиней, безліч качок і курей, все розділено по секціях. Робітники, а простіше раби, жили в декількох бараках по двадцять чоловік в кожному. Умови нелюдські. Замість ліжок – двоповерхові дерев’яні нари, замість простирадл і ковдр – підстилки із сіна. Скільки часу тривав робочий день, ніхто не знав – годин ні у кого не було. Піднімалися з першими променями сонця, лягали пізно ввечері, вірніше, падали на нари від втоми. Їжа примітивна. Вранці і ввечері картопля в мундирі, солоні огірки, капуста, чорний хліб. На обід дуже рідкий суп або щі. В неділю могли дати по шматку білого хліба і по кухлю молока. Вихідних не було взагалі.

Йшли роки. Рідні Петра намагалися його шукати, навіть ходили до ворожок.

– Що тільки не думали: кинув сім’ю і одружився з іншою, а може, потрапив в ДТП і лежить у лікарні без пам’яті, – згадує Людмила. – Або просто побили, відібрали гроші, а тепер йому соромно повертатися додому без гроша. Нарешті, через шість років ми стали розшукувати брата через передачу «Жди меня». Але це не допомогло. Минуло ще три роки, знову звернулися на цю ж передачу. Навіть їздили на студію в Москву, показували на екрані фотографію Петра, сподівалися, що відгукнуться його товариші по роботі. Ніхто не відгукнувся. Але сталося непередбачене – передачу побачив один з наглядачів ферми, на якій трудився брат. Він і розповів Петру, що рідні його розшукують. Правда, зробив це в знущальній формі: мовляв, шкода дітей, які ніколи не побачать свого батька. Проте брат дізнався, що його не забули, шукають і чекають вдома.

Ваш брат намагався втекти? 

– А як же! – Вигукує Людмила. – Багато разів. Коли Петру якимось незбагненним чином вдавалося покинути територію ферми, його ловили і витончено карали. Уперше за непослух … вибили зуб і відрубали палець на лівій руці. Після чого, як собаку кинули в барак. Кров юшила, насилу вдалося знайти більш-менш чисту ганчірку, щоб забинтувати рану. Рабам митися і прати дозволялося тільки раз на місяць. Там панувала повна антисанітарія,  воші.

Намагався втекти не тільки Петро, але і інші чоловіки. Всякий раз кожного з них повертали і влаштовували показову страту. Ловили, як правило, легко, бо до найближчого селища далеко і напівголодній, знесиленій людині туди ще треба було добратися, а не впасти серед поля. На це і розраховували наглядачі. Але навіть якщо комусь вдавалося дійти до людей, не факт, що на цьому нещастя закінчувалися. Селяни могли запросто видати який втік – зі страху чи за нагороду.

І все-таки брат відчайдушно намагався вирватися з неволі. Коли рана на руці зажила, Петро знову зважився на втечу. Його виявили, привезли на територію ферми і показово відрубали … два пальця на нозі і вибили два зуба. Втікачів жорстоко били, ставили клеймо. У той час, поки відбувалася екзекуція, невільникам закривали очі і вуха, а охорона спокійно курила, деякі навіть отримували задоволення від побаченого.

Після кожного каліцтва здоров’я брата серйозно погіршувався, але він не переставав думати про втечу. Зрештою, у нього залишилася половина пальців на руках і ногах, майже не було зубів. Він тримався лише завдяки колись міцному здоров’ю. Хоча рабів ховали часто, вмирали вони не тільки через наслідки екзекуцій, але і від хвороб. Скільки було поховань, Петро точно не пам’ятає, каже – десятки. Національність і вік загиблих в’язнів були найрізноманітніші, а от історії їх потрапляння на ферму схожі – безгрошів’я.

Покалічений фізично і морально Петро ледь не змирився зі своєю долею. Чекав, що одного разу Бог забере його душу і всі муки закінчаться. Але коли наглядач розповів, що рідні його розшукують, брат піднісся духом, знову став готуватися до втечі. І одного разу йому вдалося-таки вибратися з нещасливою ферми. Щоб, за іронією долі, потрапити … в нове рабство.

Петро чудом дістався до села. Правда, коли він, брудний і обдертий, забрів на перший-ліпший двір і попросив про допомогу, господарі – сім’я циган – стали його гнати. Шум почула стара циганка, вона вийшла на вулицю і звернула увагу на каліцтва непрошеного гостя. Поміркувавши, жінка багатозначно подивилася на інших членів сім’ї і веліла заховати Петра.

Того ж вечора наглядачі ферми робили подвірний огляд в селі, проте пішли ні з чим. Петру цигани заявили: “Бачиш, ми тебе врятували від вірної смерті. Тепер ти повинен за це нас віддячити”. Брат сказав, що його рідні з радістю заплатять, як тільки він буде вдома. “Що ти, милок, звідки у них такі гроші?” – Замахали руками цигани і пояснили, що відтепер він буде в місті жебракувати. Для цього, мовляв, його навіть гримувати не потрібно.

У циган Петро вперше за багато років глянув у дзеркало і … не впізнав себе: на нього дивився повністю сивий, в глибоких зморшках, з западиною замість рота хворий старий. А адже йому тоді було трохи більше шістдесяти років!

Через кілька днів Петра перевезли в обласний центр. Кожен день він стояв на паперті з простягнутими куксами рук, та ще й босий – щоб помітні були каліцтва на ногах. Люди жаліли старого бідолагу і кидали хороші гроші. Напівроздягненим потрібно було “працювати” цілий рік, в будь-яку погоду. Чоловік захворів запаленням легенів. Він був при смерті. Цигани зглянулися над ним і дозволили зателефонувати рідним.

– Неймовірно пощастило, що дружина брата Рая не відмовилася від стаціонарного телефону, – продовжує Людмила. – Сини переконували її здати номер, бо так зробили багато знайомих. Мовляв, апаратом ніхто не користується, всі розмовляють по мобільному. Навіщо тридцять гривень на місяць викидати на вітер? Однак Рая наполягла, щоб залишити телефон – сказала, раптом подзвонить хтось з дальніх родичів. Так от, коли вона несподівано почула голос чоловіка, то вирішила, що це дзвінок з того світу. Не повірила й хотіла покласти трубку. Тільки коли Петро став говорити речі, відомі лише їм двом, заридала. Сини поїхали за батьком.

Переправити Петра без документів через російський кордон не ризикнули. Спочатку привезли його до родичів в Білорусію, а вже звідти доставили в Україну. Ніхто з рідні не впізнав Петю, він виглядав років на двадцять, а то й тридцять старше. Моторошні каліцтва на тілі: безліч слідів від опіків, різані і рубані рани. До того ж він був пригнічений психологічно. У перший час просив, щоб його не чіпали, нічого не питали і добу безперервно спав.

Нарешті, зібрався з силами і розповів про все, що трапилося. Казав, як йому соромно, що дорослого, навченого життям чоловіка змогли так обдурити і споганити. Завершивши свою розповідь, попросив більше не нагадувати йому про минулі муки, чи не травити душу. Категорично заборонив звертатися до правоохоронних органів, заявив, що як тільки відновить сили, сам розрахується з нелюдами. Судячи з усього, сини збираються йому в цьому допомогти. Ми ж сподіваємося, що пройде час, вщухне біль, і вони передумають …

У представництві Міжнародної організації з питань міграції (МОМ) повідомили, що, на жаль, це не перший випадок, коли людину так довго утримують в трудовому рабстві.

Якщо говорити про Російську Федерацію, то, за статистикою МОМ, майже половина від загальної кількості потерпілих (47 відсотків) піддавалися експлуатації від трьох до шести місяців.

Спектр трудового рабства найширший. Як правило, людей експлуатують на будівництві, сельхозфермах, приватному виробництві, в лісовій промисловості, шахтах, торгівлі, рибній ловлі та мореплавстві. Нерідко використовують як обслуговуючий персонал в домогосподарстві, для догляду за літніми людьми.

– Чому місцеві жителі не намагаються допомогти таким людям? 

– Злочинці зацікавлені в максимальній ізоляції постраждалих, – відповідає заступник координатора з виконання програм з протидії торгівлі людьми Представництва МОМ в Україні Оксана Горбунова. – Як правило, вони вилучають у невільників мобільні телефони і повністю контролюють їх пересування. Залякують тим, що спілкування з місцевими жителями може обернутися великою проблемою. Крім того, іноді спілкуватися з оточуючими заважає лінгвістичний бар’єр (незнання чужої мови).

– Куди звертатися за допомогою людині, що вирвалась на волю і залишилась без документів?

– Це залежить від того, в якій країні людина опинилася. Але в будь-якому випадку необхідно звертатися в посольство або консульство України за кордоном. У державах Євросоюзу можна попросити допомоги у поліції. А ось в країнах з високим рівнем корупції серед правоохоронних органів ми не рекомендуємо це робити і радимо шукати захисту в релігійних організаціях, громадських об’єднаннях чи міжнародних спільнотах.

Родичі потерпілих можуть звертатися в правоохоронні органи. У кожному регіоні України діють управління або відділ по боротьбі з торгівлею людьми. Телефон цього відомства можна отримати, зателефонувавши на гарячу лінію з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 0-808-505-501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів в Україні) і 527 (безкоштовно з номерів «Київстар», МТС, «Лайф» і «Білайн»).

І головне: перед тим як прийняти рішення про працевлаштування за межами України, краще попередньо звернутися за консультацією до наших фахівців.