На відзначення річниці Народного руху у Житомир позвозять людей з області та поставлять табличку

У Житомирі готуються відзначати 25-у річницю створення громадсько-політичної організації  “Народний Рух України за перебудову”. 

Відповідне розпорядження голови ОДА за 26 серпня опублікувала прес-служба адміністрації.

“Ураховуючи вагомий внесок громадсько-політичної організації «Народний Рух України за перебудову» в національне відродження та здобуття Україною незалежності та на виконання постанови Верховної Ради України від 01 липня 2014 року…” – йдеться в розпорядженні.

Для цього створили обласний організаційний комітет з підготовки та відзначення і затвердили ряд заходів, які проходитимуть навіть до квітня 2015 року.

4 вересня планується в залі телецентру провести урочисті збори. Для цього, губернатор розпорядився “забезпечити приїзд делегацій з районів та міст області (по 5 чоловік)”.  Відповідпльність за це покладена на оргкомітет, управліня культури та міськвиконкоми (за згодою). 4 вересня – це четвер, робочий день. А як за згодою заповнюють усі урочисті заходи, відомо усім: в основному на відсотків 80 зал заповнений бюджетниками, яких звозять звідусіль для кількості.

Окрім цього, планують встановити пам’ятну дошку на будинку на вул.Михайлівській, 7 у м. Житомирі, де у 1989-1991 роках діяла управа обласної організації «Народний Рух України за перебудову» та редакція газети «Віче», які очолював на той час Святослав Васильчук,.

Весь тягар висвітлення, як завжди, “впав на плечі” ЖОДТРК, місцями “Житомирщини”.

Як запевнили Репортер в облдержадміністрації щодо бюджету заходів, то поки ні про які кошти мова не йде. Можливо витратяться на квіти та книжку. Але це вирішуватиме оргкомітет. Щодо таблички, то її планують встановити за рахунок меценатів.

Нагадаємо, історія партії веде свій початок від громадсько-політичного руху, який був заснований на базі численних демократичних угруповань, на основі запропонованих Спілкою письменників України Програми і Статуту (надруковано в «Літературній Україні» 16 лютого 1989 року).

У березні — вересні 1989 року в більшості областей пройшли установчі конференції. Установчий з’їзд відбувся 8-10 вересня 1989 року у Києві під назвою «Народний Рух України за перебудову».

Найбільшими заходами Руху були: «Живий ланцюг» до дня Злуки ЗУНР та УНР (22 січня1990 року), масовий виїзд на Нікопольщину та Запоріжжя до 500-ліття Запорозького козацтва (1-5 серпня 1990), великі заходи під Берестечком, Батурином, в Лубнах і Хотині.

Найвідомішим та визначнішим лідером партії був В’ячеслав Чорновіл, але після його гибелі в автокатастрофі 1999-го, партія розкололась та втратила свої лідерські позиції.