У Житомирі через окупацію зросла оренда квартир

У Житомирі, який приймає вже другу хвилю переселенців із зони АТО, оренда житла подорожчала з початку року на 800-1000 гривень. 

Про це пише Vsemisto.info.

Цього року не було звичайного спаду попиту в квітні – саме тоді пішов перший вал переселенців, і квартири подорожчали на 500 грн. 

Другий стрибок цін, на ті ж 500 грн., стався в останніх числах серпня, коли почалося вторгнення росіян на суверенну територію України.

При цьому мешканці міста все з меншим бажанням селять переселенців з Донбасу. Ріелтори стверджують, що почастішали випадки, коли квартиранти оформляються як біженці і відмовляються оплачувати оренду. А щоб їх не відразу ідентифікували, вигадують обхідні шляхи. Селяться за паспортом знайомих з якою завгодно пропискою, аби тільки не донецькою.

Але покупців в місті більше не стало, тому ріелтори не можуть сказати, як змінилися ціни. За одиничним операціях робити висновки некоректно. Ті, кому терміново, продають квартири на 15-20% нижче ринкової ціни. Приміром, двохкімнатну замість звичайних на ринку 35 тис. у.о. віддадуть за 30 тис. у.о., однокімнатну замість 26 – за 23 тис. у.о.

Середня ціна на однокімнатні квартири:

Продаж:

З 26 тисяч ціна впала до 23 тисяч у.о за останній місяць.

Оренда:

З 1,5 тисяч ціна зросла до 2,2 тисяч грн. за останній місяць.

Середня ціна на двокімнатні квартири:

Продаж:

З 35 тисяч ціна впала до 30 тисяч у.о за останній місяць.

Оренда:

З 2,2 тисяч ціна зросла до 3 тисяч грн. за останній місяць.