​Володимир Фесенко: Формуючи список, Тігіпко зробив акцент на професіоналах

Партія «Сильна Україна» веде в парламент людей, здатних повноцінно представляти інтереси індустріальних регіонів країни на основі програми економічного патріотизму. Таку думку висловив глава Центру політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко.

Про це інформує Депо.

За його словами, при формуванні списку зроблений акцент не на ідеологічних факторах, а на професіоналізмі людей, здатних проводити реформи. Зокрема, про це свідчить і поява на другому місці в списку колишнього першого віце-прем’єр-міністра Валерія Хорошковського.

«Сергій Тігіпко та Валерій Хорошковський по ідеології, по світогляду є однодумцями, прихильниками економічних реформ, які вони намагалися здійснювати в попередньому уряді, прихильниками європейської інтеграції. І обидва зрештою опинилися в конфлікті з колишнім прем’єром Азаровим», – нагадав політолог.

Також він також підкреслив, що при формуванні списку «Сильної України» Сергій Тігіпко зміг уникнути залежності від великих олігархів. Крім того, за його словами, поява в списку таких людей, як глави інвестбанку Concorde Capital Ігоря Мазепи, свідчить про готовність взаємодіяти з прогресивною частиною українського бізнесу. «Мазепа – відомий інвестиційний банкір, людина якого поважають в різних політичних таборах», – зазначив В. Фесенко.

На його думку, наявність у списку великої кількості представників індустріальних регіонів відповідає програмним постулатам, які задекларувала партія. «Там багато людей, які працювали з ним, його партійна команда, і там є представники різних регіонів країни. Враховуючи, що в східних і південних регіонах зосереджений індустріальний потенціал країни, «Сильна Україна» буде представляти не тільки культурні, ідеологічні, політичні інтереси цих регіонів, а й інтереси та індустріальних підприємств», – упевнений В. Фесенко.

Політолог також зазначив, що Тігіпко був і залишається прийнятним варіантом для частини старих еліт, які не можуть адаптуватися після Майдану, але хочуть залишитися в українській політиці. «Тігіпко – конструктивний, неконфліктний. У цьому він прийнятний варіант для індустріальних еліт Сходу і Півдня України. Він може бути виразником і захисником їх інтересів в постреволюційних умовах», – вважає політолог.

«З одного боку, є люди з політичним досвідом і ніяк не пов’язані з минулою владою. Для них Тігіпко – міст у майбутнє. З іншого боку, індустріальні еліти хочуть, щоб Тігіпко захищав їх інтереси в парламенті», – резюмував експерт.