Як житомиряни розміновували Слов’янськ

Додому повернулися піротехніки Управління ДСНС Житомирщини, які перебували у Слов’янську. 

У складі зведеного загону вони проводили пошукові роботи вибухонебезпечних предметів на території Слов’янської ТЕС. У кожного з них дружини, діти, які неабияк хвилювалися. Проте накази не обговорюються. Вони поїхали виконувати свою роботу.

Не хотілось би такого в Житомирі побачити

Сапер групи піротехнічних робіт У ДСНС України у Житомирській області Сергій Курінний згадує, що до такого відрядження загін був готовий ще від початку доленосних подій на території АР Крим. Після того ж як Збройні Сили України почали звільняти міста на території Луганської та Донецької областей, необхідно було виконувати роботу по відновленню там життєдіяльності. Роботи було чимало і вистачало на фахівців різноманітних галузей діяльності.

– Перше враження від Слов’янська – це страх. Відлуння війни не стихало. Цілковита розруха, людей на вулицях майже не було, магазини зачинені… Від такої тиші та пустоти у місті було особливо лячно. Не хотілось би такого в Житомирі побачити. Та все ж приємно, що коли ми від’їжджали до себе додому, в Слов’янськ масово поверталися місцеві жителі.


Декілька днів заснути було дуже важко. За вікном лунали постріли. Житомирські піротехніки проживали на другому поверсі гуртожитку. Моторошно було думати про те, що у будь-який момент хтось може кинути у вікно гранату чи щось подібне. Та свій страх вони тримали у собі. При кожному телефонному дзвінку додому – ні слова про свої страхи. Бажання заспокоїти своїх рідних брало гору.

Самостійне пересування містом суворо заборонено – лише у супроводі. Та все ж одного разу, фахівцям ДСНС пощастило побувати у Свято-Успенській Святогорській лаврі, щоб хоч якось відволіктись від повсякденної роботи. Ставлення нечисленного місцевого населення було переважно ворожим. І хоча яскраво це ніхто не демонстрував, усе відчувалося у їх поглядах, мові та поведінці. Не втішні новини з мережі Інтернет лише не давали спокою. Тому в майбутньому, чоловіки вирішили проводити вільний час за книгою, а не перед екраном телефону. Незважаючи на моральну напруженість, роботу необхідно було продовжувати, адже комусь все рівно довелось би її виконати.

З більшістю вибухонебезпечних предметів раніше не доводилося працювати

Територія Слов’янської ТЕС складала близько 100 га. Кожного дня з 08:00 до 17:00 у піротехніків був повноцінний робочий день. Годинами необхідно було уважно обстежувати кожен клаптик території, не пропустивши жодного підозрілого предмета. Більшість таких небезпечних знахідок раніше знешкоджувати не доводилося. З кожним наступним днем працювати ставало легше. Колеги з різних регіонів України знайшли спільну мову та впевнено опрацьовували гектар за гектаром. Як наслідок, зведеним загоном упродовж 30 днів було знищено близько 200 боєприпасів. І це лише на території Слов’янської ТЕС.

– Є така статистика, що кожна третя «мінометка» не розривається. Аби запобігти вибуху її треба знайти та знешкодити. Практично усі вибухонебезпечні предмети, які ми виявляли на території теплоелектростанції, в нашій повсякденній діяльності не зустрічаються. Ми знаходили переважно елементи касетних сучасних боєприпасів установок «Ураган», «Град», а також мінометні міни зі самохідної артилерійської установки «Нона». Протягом найближчих років на цій території буде знайдено ще не один вибухонебезпечний предмет. Як відомо, на початку весни, коли розтає сніг, земля активно виштовхує різноманітні предмети. Тому в майбутньому необхідна буде регулярна планова очистка цієї території.

У нас завжди є час подумати

Успішна робота багато у чому залежала від злагодженості колективу. Як розповідають чоловіки, таке відрядження допомогло не тільки ще більше об’єднати вже існуючий колектив, а й здружитися з колегами з інших регіонів України. Тим паче це прекрасна можливість обмінятися між собою досвідом. А у разі сумнівів – звернутися до колег за порадою.

– Тяжко працювати, якщо ти не довіряєш товаришу. Під час знешкодження кожен повинен діяти злагоджено та ефективно. Тому довіра товаришу має бути перш за все. Перевага піротехніків у тому, що в нас завжди є час подумати. В такій справі час не йде на хвилини. Краще переконатися у власних діях. Так і народжується колектив. Варто зазначити, що наша робота це – повсякденні виїзди на різноманітні заявки по Житомирщині. Мені цікаво їздити містами нашої області, бачити щось нове, набиратися досвіду. Врешті-решт не сидіти на місці, адже в кабінетах навіть час довше тягнеться.

Хотілося повернутися додому несподівано, зробивши сюрприз

Настав час повертатися додому. Сергію Курінному дуже хотілося зробити своїй родині сюрприз. Чоловік вирішив несподівано приїхати в Житомир, щоб ніхто з рідних про це навіть не знав. Та все рівно, ще тільки під’їжджаючи до Житомирської області, рідні вже розривали телефон, бо знали, що загін повертається.

– Дуже сумував за домом. Коли повертався назад просто хотів відпочити від усього та провести якомога більше часу з сім’єю. Особисто для мене Донеччина суттєво відрізняється від Житомирщини. Звичайно, для кожного найкраща своя сторона, тому це не варто обговорювати. І все ж таки помічається, що на Сході свої власні традиції, власний говір. Та все рівно, це наша рідна держава – Україна…


Сьогодні п’ятірка піротехніків Управління ДСНС Житомирщини продовжує щоденно знешкоджувати знахідки війни, але вже на рідній території. Вони щиро вірять у світле майбутнє нашої держави. Та мріють, що скоро на Схід України можна буде поїхати не лише у якості захисника зі зброєю, а просто на екскурсію – з фотокамерою.

Від автора: колись, гортаючи сторінки нашої історії, ми з болем будемо згадувати увесь той жах, який відбувається на Сході України. Серед людей, які в такий непростий час стояли на передовій, безперечно будуть і ці п’ятеро житомирських сміливців. Виконавши свою роботу, вони закладали перші цеглини фундаменту оновленої країни. Вони залишаться надзвичайниками, які очистили Слов’янську землю від сотень знахідок війни. Їдучи додому вони усвідомлювали, що хоча б якось допомогли повернутися своїм співвітчизникам до мирного життя.

Павло Франчук, прес-служба Управління ДСНС України у Житомирській області.

Денис Ситнік – Начальник групи піротехнічних робіт У ДСНС Житомирщини