За 3 млн. кредитом від НЕФКО для Житомира до Києва їздив начальник департаменту. Фото

Житомир 25 вересня залучив 3 млн. євро інвестицій для впровадження енергоефективних проектів, повідомляє Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

На таку суму кредитну угоду підписали Міжнародна фінансова організація НЕФКО і місто Житомир. Кошти направлять на виконання енергоефективних заходів у 19 будівлях бюджетної сфери міста: школах, дитячих садочках та будівлях центральної міської лікарні.

Від Житомира підписувати угоду їздив начальник департаменту бюджету та фінансів міськради Сергій Гаращук.

На практиці проект буде спрямований на встановлення індивідуальних теплових пунктів, утеплення дахів та фасадів, а також заміну старих вікон на нові енергоефективні.

“Враховуючи велику актуальність теми енергоефективності в Україні, цей проект є дуже показовим і важливим. Його буде реалізовано на муніципальному рівні, який сьогодні має найбільший потенціал. Я хочу запевнити наших колег – представників місцевого самоврядування, а також іноземних партнерів, що ми робимо і робитимемо усе від нас залежне, щоб на муніципальному рівні подібні проекти активно розвивалися. Ми також законодавчо сприятимемо тому, щоб максимально полегшити доступ муніципалітетів до залучення інвестицій, які направлятимуться на впровадження енергоефективних проектів та розбудову інфраструктури”, – зазначив під час церемонії підписання договору заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Мирослав Кошелюк.

“Враховуючи важкі часи в Україні, я надзвичайно ціную можливість підписати дану угоду. Проект вирішить тільки невелику частину проблем, що виникнуть в подальшому у всієї місцевої влади у країні, однак мені здається, що він є цінним та чітким сигналом про те, що амбіції НЕФКО працювати в Україні залишаються. Це є довгостроковими зобов’язаннями”, – сказав Ульф Бойо, старший інвестиційний менеджер НЕФКО.

Шляхом впровадження цього проекту місто Житомир буде спроможне зменшити споживання газу у згаданих будівлях на 1,5 мільйонів куб. м. на рік. Це означає зменшення споживання тепла на 13 300 MВт/год. на рік в результаті інвестиції. Екологічні вигоди також будуть високими з щорічними зниженнями викидів СО2 на 2 700 т.

Це вже третій профінансований енергоефективний проект НЕФКО в Житомирі. В 2012 році НЕФКО профінансувала інший проект, що стосується модернізації вуличного освітлення в Житомирі та будівлі бюджетної сфери із застосуванням більш ефективних систем утеплення та індивідуальних теплових пунктів. В рамках Шведської програми фінансування “ДемоУкраїна” були також надані кошти на проект, націлений на модернізацію системи теплопостачання у Житомирі.

До речі, на сайті міськради про це не анонсували і поки не написали жодного слова. Чи не через те, що над залученням кредитів працював попередній мер?