Через житомирських чехів можуть звільнити посла республіки

Президент Мілош Земан зважує можливість заміни нинішнього посла Івана Почуха в Україні, передає “Чеське радіо“.

Його відставки глава Чехії вимагатиме в тому випадку, якщо підтвердиться, що дипломат навмисно затаїв інформацію, що стосується українських чехів.

Глава руху «Сім променів» Віра Доушова,  яка підтримує зв’язок з чеськими співвітчизниками за кордоном, в кінці вересня передала до канцелярії президента черговий список  230 етнічних чехів з України, в тому числі з Криму та Донбасу  з проханням до чеського президента Мілоша Земана про допомогу в переселенні до Чехії. Адже посольство нічого не зробити, щоб допомогти.

Справа в тім, що весною, в ефірі Радіо Прага житомирянка та голова Товариства волинських чехів у Житомирській області Емма Снідевич, яка представляла в чеській столиці  інтереси волинських чехів, поскаржилась на важке перебування їх в Україні.

“Ми живемо в Житомирі. У нас ситуація дуже важка. Після оголошення мобілізації молоді люди отримують повістки. Частина з них вже пішла в Херсон. Матері й дружини плачуть, злочинність зростає, тому що немає в кого просити допомоги. Вчора моя знайома сказала, що у нас в Житомирі як в Чикаго. Комусь розбили голову, десь спалили магазин, спалили машину. Люді вечорами нікуди не ходять, сидять вдома. Ми почули обіцянку, що нам допоможуть, але поки це тільки обіцянки.Теперь нам належить скласти списки людей і послати їх в чеське Міністерство закордонних справ. Страждає весь український народ. Але ми зберігаємо надію, і тільки надія нам допомагає. Ми сподіваємося, що чеський уряд і чеський народ нас врятує, допоможе повернутися нам на батьківщину”, – поскаржилась Емма.

Емма Снідевіч та Віра Доушова

Декілька днів тому чеський президент поскаржився на бездіяльність посла міністру закордонних справ ЧР Лубоміру Заоралеку. МЗС, проте, за дипломата заступився. Глава держави відкрито говорить про можливість заміни Почуха при певних обставинах.

Іван Почух відкидає критику президента, стверджуючи, що був повідомлений лише відносно чотирьох сімей, які хотіли виїхати до Чехії, і ніхто з земляцьких товариств до нього з подібним проханням не звертався, а про десятки інших сімей він нібито дізнався лише із ЗМІ.

Мілош Земан вважає, що ситуацію з переселенням чехів повинно вирішувати швидше Міністерство внутрішніх справ, а не МЗС. Обидва відомства, однак, на його думку, повинні створити робочу групу, яка займеться розглядом прохання з боку етнічних чехів. Наявний у нього список ймовірних переселенців президент передасть міністру внутрішніх справ 18 жовтня.