​Четвертина водомереж області визнана аварійною

Якість води та водогінних мереж давно хвилює жителів Житомирщини. Чверть мереж у зношеному стані. 

Якщо говорити про централізоване водопостачання в окремих населених пунктах, то ситуація зовсім не виглядає райдужною: м. Малин – 80 км (аварійних та ветхих – 17,6 км); м. Коростишів – 60,9 км (аварійних та ветхих – 46,5 км); м. Радомишль – 40,2 км (аварійних та ветхих – 31 км).

Команда кандидата у народні депутати по 66 округу Івана Литвина з’ясувала, що в області діє Програма реформування водопровідно-каналізаційного господарства на 2012-2020 роки. Відповідно до програми робота підприємств галузі спрямована на реформування та розвиток систем водопровідно-каналізаційного господарства, підвищення ефективності та надійності його функціонування.

Так, у 2013 році у Коростишеві виконано ремонт 2 свердловин, замінено глибинні насоси на менш енергоємні, на головному водозаборі виконано капітальний ремонт станції знезалізнення на суму 100 тис.грн. Для забезпечення мешканців вул. Потєхіна у Коростишеві якісною питною водою розпочато реконструкцію станції знезалізнення, виконано роботи на суму 699,4 тис.грн.

За рахунок коштів місцевих бюджетів та коштів підприємств торік виконано ремонт 112,12 км водопровідних мереж, протягом цього року – 58,6 км.

Враховуючи те, що на Житомирщині понад 4 тис км водопровідних мереж (четвертина з них офіційно визнана аварійною), цей показник є мізерним. Як бачимо, місцеві бюджети обмежені у коштах на ці потреби. 

“Ми виступаємо за те, аби громади самі вирішували, як витрачати територіальну “скарбницю”. Нерідко чиновники вдаються до корупційних схем, коли розробляються проекти подібних ремонтів. А якщо громада контролюватиме цей процес, всі гроші до копієчки підуть у потрібне русло”, – наголосили у команді Івана Литвина.

Приклад продуктивної співпраці

Комунальне підприємство м. Новограда-Волинського (КП ВУВКГ) для заміни зношеного обладнання та водопровідних мереж залучило кредит Міжнародного банку реконструкції та розвитку. Відповідно до договору про субкредитування підприємство отримало на строковій договірній основі до 2015 року позику у сумі 4,8 млн.дол. За рахунок коштів позики замінено 5,7 км аварійних водопровідних мереж міста на суму 358,5 тис.дол., що зменшило втрати води на 7,2 % за рік. Закуплено обладнання для водопідготовки (2 електролізні установки з фільтрами та супутнім обладнанням) на суму 302,4 тис. євро.

Наталія Сич