Чому в Житомирі будівництво сміттєпереробного заводу не заходить далі розмов

“З нинішнім міським тарифом на утилізацію сміття, інвестор не поверне вкладені в будівництво сміттєпереробного заводу в Житомирі кошти.”

Чому в Житомирі будівництво сміттєпереробного заводу роками не заходить далі розмов, знає перший заступник Житомирського міського голови Сергій Сухомлин.

Виявляється, зі слів Сухомлина, за нинішнього тарифу на утилізацію сміття, інвестор ніколи не поверне десятки мільйонів доларів, потрібних для побудови на “потужностях” житомирського сміттєзвалища повноцінного сміттєпереробного заводу.

 “Тариф на утилізацію сміття в Житомирі 5 гривень, а, для прикладу в Європі – 95. Для того, щоб реально говорити з інвестором, треба для початку в десятки разів підвищити в Житомирі тарифи на утилізацію сміття, що за нинішньої ситуації з платоспроможністю населення робити несвоєчасно”, – сказав Сухомлин.

А поки, щоб вирішити проблему із загазованістю сміттєзвалища, міська рада дозволила інвестору – компанії “ЛНК” встановити на полігоні обладнання, яке викачуватиме з дна сміттєзвалища накопичений там метан, перероблятиме його в електроенергію, яку продаватиме по “зеленому тарифу”. 10% від прибутку йтиме на рахунок КП “0628”. Це від 60 до 100 тисяч в місяць.

Інвестор, презентуючи цей проект на минулій сесії Житомирської міської ради, запевнив депутатів, що робота установок не вплине на графік вивезення сміття, який запроваджений у місті.