Дизайн маленької кухні: зробіть маленьке великим

Маленька кухня незручна – про це знає кожна господиня. 

Тим не менш, маленькі кухні – невід’ємна приналежність нашого життя. На жаль, вони не стають більше від голосінь на тему нестачі місця, крихітного життєво простору та інших описів незручностей такого приміщення. І проте з маленькою кухнею можна боротися, і навіть її перемогти.

Перша задача, яку потрібно вирішити при оформленні інтер’єру маленької кухні – як збільшити простір. 

Стіни не розтягуються і здебільшого не пересуваються (а якщо і можна пересунути, то в результаті виходить невелика кухня і маленька кімнатка, і невідомо – що ж гірше). Значить, залишається використання візуального ефекту.

Білі і світлі тони (особливо холодні) зорово розширюють простір. Велика кількість блискучих, хромованих і дзеркальних поверхонь підсилює ефект розширення.

Особливо добре «працюють» дзеркала – з їх допомогою маленька кухня не тільки розширюється, але і виникає ефект додаткового освітлення (особливо в темний час доби, коли горять світильники). 

Якщо на маленькій кухні багато дзеркал, то замість задушливого тісного приміщення ми отримуємо повітряний простір. Так, це розширення лише позірне, але воно благотворно впливає на психологічну комфортність і значно покращує зовнішній вигляд приміщення.

Меблі для маленької кухні

Розміщення меблів на маленькій кухні – ціле мистецтво. Якщо розташувати меблі якнайдалі від дверних прорізів (наскільки дозволяють розміри приміщення), то такий варіант розстановки полегшує вхід на кухню, а більш відкритий вид приміщення розширює весь кухонний простір.

Дизайн інтер’єру маленької кухні повинен відрізнятися ще й продуманістю розміщення предметів у приміщенні. Потрібно заздалегідь вирішити: де зберігати посуд, а де – засоби для миття посуду, де повинні стояти банки з крупами, а де – з консервами. 

Ідеальними місцями зберігання є невеликі ящички-осередки. Чим більш приховані будуть всі кухонні предмети – тим більше візуально збільшиться простір. Адже відомо, що кімната, перевантажена різними дрібницями (наприклад, безліччю сувенірів), виглядає набагато тісніше, ніж кімната, де всі дрібниці приховані за дверцятами шаф.

Зонування маленької кухні здійснюється за допомогою освітлення. Зона робочого столу добре відділяється від загального простору точковими світильниками, обідній стіл – лампою, що рухається у вертикальній площині.

Маленька кухня – відмінне тренування в оформленні інтер’єру. Але навіть на такому обмеженому просторі можна створити дизайнерське витвір мистецтва, який, до того ж, буде дуже зручний для використання в повсякденному житті, а не тільки на парадній фотографії.