Іван Литвин: “Час підтримати українські таланти”

Зустрічаючись із місцевими громадами району, команда одного з лідерів перегонів 66-го виборчого округу – кандидата Івана Литвина познайомилася із талановитою жінкою, котра створила у місцевому будинку культури справжню машину часу.

Світлана Самойленко з дитинства любила все українське – вишивку, пісню, хати, предмети побуту. Колекцію вона збирала чотири роки: частина речей була взята з дому свекрухи, чимось допомагали люди.

Музична сім’я більш ніж із десяти осіб – ще одна гордість жінки, котра за своє життя устигла покерувати двома будинками культури. Чоловік грає на гармошці, мати – на гармошці і баяні, батько на бубонцях, сини і онуки – на бубонцях і барабанчику, сестра і племінниця співають, сама Світлана оволоділа баяном – справжній музичний колектив.

В перервах між репетиціями жінка мріє про старовинного ткацького верстата. А в ідеалі – і про «живий» музей на кшталт хати Тараса Шевченка у Моринцях, де кожна деталь інтер’єру буде відповідати часу, у якому люди використовували подібні експонати.

«Зараз усе упирається у фінанси, – бідкається жінка, – сільська рада маленька, коштів не має. А я практично все життя відпрацювала на половину ставки. В нинішніх умовах музей створити дуже важко».

На її думку, українці мають терміново змінювати пріоритети: проводити люстрацію влади, вводити в моду українське – одяг, музику.

Поспілкувавшись з жителями населеного пункту, необхідність піднести культуру на новий рівень відмітив також Іван Литвин.

«Основа успіху, – вважає кандидат, – це поєднання досвіду і молодого ентузіазму. Запозичуючи іноземну практику, ми не маємо права загубити власну ментальність. Розвиток України у нашій єдності. Ми маємо бути однодумцями і йти до спільної мети».

Скептично ставиться Іван Литвин і до проблеми врізання надбавок вчителям і бібліотекарям, яка хвилює жінку.

«Досить старим політикам набивати власні кишені за рахунок найбільш вразливих верств населення, – вважає кандидат, – настав час нового лідера і освіченої, здорової України. Час нарешті підтримувати, стимулювати українські таланти. Ми найкраща нація. І заявимо про це на всю Європу, а згодом і на весь світ».