​Кошти НЕФКО у Житомирі під загрозою через арешт рахунків КП «Житомиртеплокомуненерго»

У розпал виборчої кампанії, яка поглинула буквально всіх соціально-активних знайомих з владою людей Житомира, у спекотні передвиборчі тижні, коли всі кандидати знають, як відродити Україну, сміливо обіцяють це зробити й роблять широкі щедрі жести, незаслужено втрачається інтерес до справ, на яких складно пропіаритися, але доведення до кінця яких принесе велику користь державі.

Для прикладу – проект створення енергоефективного кварталу у місті Житомирі, який втілюється в рамках програми «ДемоУкраїна», впроваджується на комунальному підприємстві “Житомиртеплокомуненерго” Житомирської міської ради та співфінансується Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією НЕФКО під гарантію Житомирської міської ради.

Хоч проект майже реалізовано, виникли проблеми, які ставлять під загрозу його остаточне завершення й запуск, що дасть значну економію місту, комфорт в домівки житомирян. 

Отож:

Загальна вартість проекту – 685 200 євро. 

В цю суму входять:

 грантові кошти від Уряду Швеції – 291 210 євро;

 кредитні кошти від НЕФКО – 291 210 євро;

 внесок Житомиртеплокомуненерго – 102 780 євро.

Ці домовленості та угоди були підписані 15 жовтня 2013 року колишнім міським головою Володимиром Дебоєм та директором КП Дмитром Рогожиним.

Проект складається з комплексної модернізації всієї системи опалення навколо малої котельні, включаючи встановлення нових конденсаційних газових котлів та встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП) у п’яти житлових будинках розташованих по вулиці Домбровського 24, 26, 28, 30 та вулиці Сікорського, 4.

Щодо успішного завершення реалізації цього проекту Репортер Житомира поспілкувався з представниками НЕФКО в Україні.

З’ясувалося, що проект супроводжується міжнародними консультантами, які спостерігають за процесами закупівлі та впровадження. 

У серпні 2014 року КП «Житомиртеплокомуненерго» виконало всі необхідні умови та отримало перший транш кредиту та гранту, а також витратило свої власні кошти на виконання проекту. Закупівлі та укладення контрактів були проведені за міжнародними правилами.

Наразі підприємство готується до отримання другого траншу інвестицій. Вже розібрали стару котельню по Домбровського та підготували майданчик для встановлення нової котельні та теплового насосу. Підрядник поставив основне обладнання – там встановили нові котли мережеві насоси. В ці дні там почали встановлювати з’єднання мережевих та теплових насосів. Найближчим часом планується встановлення двох теплових насосів системи повітря-вода, що працюватимуть з 1 квітня по 1 листопада для гарячої води.

Підрядник здійснив поставку Індивідуальних Теплових Пунктів (ІТП), які наближать підігрів теплоносія до будинків, що зменшить теплові втрати в мережах та покращить комфорт для мешканців. Передбачається також можливість автоматичного регулювання температури. Це забезпечить комфортний рівень температури у будівлі. 

На сьогодні готові 4 ділянки для встановлення ІТП. Це у будинках по вулицям Войкова, 32, Домбровського, 30 та 24 та Сікорського, 4. В найближчий час будуть готові ділянки по вулиці Домбровсього, 26 та 28.

Проект також включає встановлення більш надійних та енергозберігаючих попередньо ізольованих труб для під’єднання до ІТП (загальна довжина – 500м). Після отримання другого траншу інвестицій Постачальник готовий їх поставити.

За розрахунками міжнародних консультантів проект принесе Житомиру економію теплової енергії у грошовому виразі близько 100 тисяч євро на рік.

Проте у проекті існує проблема. Вона є нагальною для функціонування КП «Житомиртеплокомуненерго» та початку опалювального сезону.

Рахунки підприємства були арештовані на користь НАК «Нафтогаз України» у зв’язку із заборгованістю. Така заборгованість існує майже у всіх підприємств теплоенергетики і пов’язана в основному з тим, що держава невчасно відшкодовувала різницю в тарифі для населення.

Цю проблему мають вирішити на державному рівні, адже можуть постраждати житомиряни, котрі працюють на КП «Житомиртеплокомуненерго», або проживають у місті. Підприємство серйозно занепокоєне тим, що кошти, які надійдуть від НЕФКО можуть бути стягнуті на рахунок газової компанії, що знаходиться в стадії реорганізації.

Репортер Житомира буде стежити за вирішенням цього питання та ходом проектів у Житомирі. Читайте також, як з цим справи у Харкові та інші новини цього міста на http://vesti-ukr.com/harkov.

Ми вважаємо, що реальна реалізація проектів з осучаснення системи ЖКГ в Україні за рахунок вигідних швидкоокупних програм, сприятиме перемозі Україні над зовнішнім ворогом, посилить гідність українського народу та покращить імідж України в світі.

Репортер Житомира за допомоги Київського офісу НЕФКО