​Легендарний отець Лонгін надихнув Івана Литвина на створення дитячого будинку

Іван Литвин хоче створити на Житомирщині дитячий будинок при храмі. Надихнув молодого чоловіка на добру справу легендарний отець Лонгін (Михаїл).

На початку жовтня у Києві відбувся XII-й Міжнародний фестиваль православного кіно «Покров».

З благословення Блаженнішого Володимира, митрополита Київського і Всієї України в жовтні 2003 році був заснований і проведений перший «Міжнародний фестиваль православного кіно «Покров». Засновниками фестивалю “Покров” є Українська православна церква і Всеукраїнський благодійний фонд “Наше майбутнє”, яким керує відомий меценат, народний депутат України Андрій Деркач. 

Метою кінофестивалю є популяризація фільмів християнського змісту і нагородження кращих православних фільмів спеціальними призами та нагородами. Фестиваль «Покров» заснований як щорічний і проводиться напередодні або під час свята Покрова Пресвятої Богородиці. Відкриття цьогорічного фестивалю було присвячене пам’яті Блаженнішого митрополита Володимира.

Цьогоріч на фестиваль завітав отець Лонгін, настоятель Свято-Вознесенского чоловічого монастиря на Буковині, Герой України, який уже став легендою. У 2012 році фільмом десятиліття фестивалю «Покров» була визнана стрічка про отця Лонгіна (Михаїла Жара), який на сьогодні всиновив 450 дітей. Фільм «Форпост із захопленням подивились глядачі і в Україні, і за кордоном.

Стрічка починається з розповіді про Свято-Вознесенський монастир, що розташований біля кордону з Румунією. Настоятель монастиря отець Михаїл свого часу став приймати під опіку монастиря сиріт, літніх людей і покинутих дітей, для яких пізніше було збудовано притулок і будинок престарілих.

Фільм показує реальні приклади милосердя, співчуття, допомоги. Розповідається коротка історія монастиря, при якому було створено дитячий будинок, глядач стає свідченням чуда зцілення. Стрічка оповідає про благодійну діяльність жителів монастиря та їх помічників, їх турботу про величезну кількість покинутих дітей та інвалідів.

Особистість отця Лонгіна, його служіння Господу та піклування про ближніх надихнули Івана Литвина також створити дитячий будинок при храмі на Поліссі. Іванова дружина Тетяна, популярна радіо- і телеведуча, була ведучою фестивалю «Покров», а сам Іван підтримував свою другу половинку в залі. Молоді люди досі не можуть підібрати слів, аби передати емоції, які вони відчули, коли на сцену піднявся отець Михаїл та його діти.

«Отець Лонгін тримає дитячий будинок, в якому знедолені діти отримують любов, тепло і догляд. Ці дітки вийшли на сцену, заспівали пісню. І це настільки було емоційно, що зал плакав. І в той момент я поставив собі за мету, що я хочу відкрити дитячий будинок. І хочу відкрити його при церкві. Нехай буде маленькою таємницею, де це зроблю. Але я знайшов одну дуже чудову церкву, чудове місце. Поруч стоять декілька недобудованих будівель, які я хочу привести до ладу. І створити там, при церкві, дитячий будинок, де б ми мали можливість ділитися отакою любов’ю з діточками, які позбавлені батьківської любові, піклування і догляду», – ділиться Іван Литвин.

Сьогодні Іван Литвин є кандидатом у народні депутати по 66-му (Малинському) виборчому округу. Він має реальні плани розвитку сільських територій, підтримки обдарованої молоді, знає механізми наповнення місцевих бюджетів. Усі ці ідеї та напрацювання закладені в його передвиборчій програмі. Однак Іван багато добрих справ робить і поза передвиборчою програмою. Одна з них в недалекому майбутньому буде реалізована у вигляді дитячого будинку при древньому храмі на Поліссі.

Віктор Беркут