​Матері дітей з особливими потребами: «Систему потрібно реформувати»

Міжнародний благодійний фонд «Місія в Україну» в Житомирі вже протягом 16 років допомагає найвразливішим верствам населення з усієї області: жінкам з небажаною вагітністю та дітям з інвалідністю.

За словами представників фонду та його безпосередніх пацієнтів, державна політика в сфері соціального захисту соціально-вразливих категорій населення повинна бути реформована.

Аби з перших вуст почути з якими проблемами зустрічаються батьки дітей з особливими потребами до фонду «Місія в Україну» завітали кандидати в народні депутати від Блоку Петра Порошенка Олександр Рабінович та Борислав Розенблат.

«Нам приємно, що окрім благодійної допомоги, яку регулярно надають наші гості, вони цікавляться проблемами тих сімей, які опинилися в складних життєвих ситуаціях. Зокрема, за їх участі вирішуються адміністративні питання. Сьогодні батьки діток з особливими потребами мали можливість поділитися тими труднощами, які вони зустрічають на своєму шляху. Важливо, що Олександр Рабінович та Борислав Розенблат не давали гучних обіцянок. А просто почули наших мам задля того аби мати розуміння, над чим працювати в майбутньому», – зазначили у МВФ «Місія в Україну»

Під час спілкування з Олександром Рабіновичем та Бориславом Розенблатом матері поділилися, що у складних життєвих ситуаціях, в яких вони опинилися, абсолютно не відчувають державної підтримки. Зокрема жінки звернули увагу на те, що існує проблема з працевлаштуванням. Адже виховуючи дитину з особливими потребами, фізично мати не може працювати повноцінний робочий день. Це, в свою чергу, не влаштовує роботодавців.

Окрім того, жінки нарікають на недосконалість державних програм, що покликані забезпечити соціальних захист дітей з особливими потребами. Проблеми починаються з закупівлі ліків, відсутності умов для реабілітації дітей та закінчуються житловими питаннями. Матері звернулися до кандидатів з проханням на державному рівні вирішувати ці питання. Адже навантаження на «Фонд місія в Україну» надто великі, в області близько 4-х тис. дітей з особливими потребами.

«Ми повинні змусити закон працювати. Держава повинна виконувати свої функції, але до теперішнього часу її ніхто не змушував цього робити. Аби знати над чим працювати ми хотіли безпосередньо поспілкуватися з вами. Ми почули ваші прохання та ваше бачення того, якою ця система повинна бути. Попереду плідна праця», – наголосив Олександр Рабінович.

Прес-служба Борислава Розенблата