​На Житомирщині зафіксовані фальсифікації

Напередодні виборів голова організації «Самооборона Житомирщини» Сергій Ткачук повідомив про підкуп виборців – його слова підтвердили дані МВС (по округу зафіксували понад 40 випадків підкупу).

На 66-му окрузі залякували членів виборчих комісій і агітаторів слабших кандидатів-конкурентів, деяких навіть змушували виїхати з округу.

За кілька днів до виборів в окрузі змінили голову і заступника голови Окружної виборчої комісії, що явно свідчило про те, що вибори будуть сфальсифіковані на користь певного кандидата.

25 жовтня новоспечена глава ОВК Людмила Струкова за підтримки Галини Мороз, одного з членів комісії, спробувала замінити пару співробітників техвідділу ОВК людьми Журавського.

Комп’ютерники, яких намагалися поміняти, відповідали за роботу серверів ОВК, тому на загальних зборах комісії розгорівся скандал, і спроба їх заміни не вдалася.

В день виборів в хід пішли інші «чорні технології». Спостерігачі «Самооборони Житомирщини» повідомили про те, що на двох дільницях були зафіксовані факти здачі протоколів без необхідних печаток.

В Малинському районі, біля однієї з виборчих дільниць, помітили людину, яка від імені одного з кандидатів підкуповував виборців. Платив близько 200 гривень. Спостерігачі викликали правоохоронців і передали їм номер машини цієї людини.

В селі Головки Малинського району голова і секретар комісії підписували порожні протоколи. Спостерігачі зафіксували цей факт. На місце прибули співробітники міліції і знімальна група, був складений акт. Спостерігачі відзначають, що це найбільш поширена технологія в окрузі. Поки проходить підрахунок голосів, члени комісії підписують протоколи і залишають їх голові, щоб швидше піти додому. Про такі порушення мовчать, бо округ сільський, маленький, всі один одного знають, і ніхто не хоче підставляти «сусіда».

На вході одного з ОВК Черніховскій району висіла табличка, на якій значився телефон гарячої лінії громадської приймальні кандидата в депутати Павла Дзюблика, що також є серйозним порушенням.