Стілець з однією невідомою

Першим по-справжньому успішним індустріально виробленим датським кріслом стало АХ («А-Ікс»), створене дизайнером Пітером Хвідт в 1950 році.

Данія довгий час відставала від своїх скандинавських сусідів в індустріальному виробництві меблів. Компанія Fritz Hansen, освоївши процес гнучкі деревини паром, в 1915 році ступила на шлях серійного виробництва, прагнучи до взаємодії з промдізайнерамі. Одним з них став Пітер Хвідт – архітектор, який отримав свого часу освіту мебляра в Школі ремесел Копенгагена і відкрив власну студію в 1942 році.

У 1944 році до Пітеру приєднався дизайнер Орла Молгаард-Нільсен. Творчий дует Хвідт і Молгаард-Нільсена проіснував понад тридцять років. А в перший рік співпраці двох дизайнерів побачив світ стілець Portex – перший штабельований стілець, випущений в Данії. Простота його конструкції та використання фанерних елементів в якості спинки і сидіння відразу привернули увагу компанії Fritz Hansen.

Одним з вищих досягнень в цій багаторічній співпраці стане крісло «А-Ікс», створене дизайнерами в 1950 році. Натхненні фанерній меблями своїх американських колег Чарльза і Рей Имз, датські дизайнери вперше застосували тривимірну гибку для фанерних елементів сидіння і спинки, що закріплюються в розбірному каркасі. Конструкція крісла дозволяла його багаторазово збирати і розбирати, що успішно вплинуло на зменшення його транспортувальних габаритів. Крісло «А-Ікс» стало першим серійним кріслом, виробленим в Данії, яке активно експортувалося і значно посилило експансію датської меблів на міжнародні ринки.

Пізніше були випущені версії з тканинними і шкіряними сидіннями і спинками, здатними замінювати фанерні елементи в каркасі, з’явилися різноманітні столи і блокові версії крісел, створені за тією ж технологією.

У 1951 році крісло «А-Ікс» експонувалося на виставці Good design в Нью-Йоркському музеї сучасного мистецтва (MoMA) і в тому ж році принесло дизайнеру нагороду на Міланському триєнале. У 1952 році був випущений легендарний стілець Ant, створений Арне Якобсеном. Його технологічність і функціональність в чому спиралися на успішні якості свого попередника – стільця «А-Ікс» і з’явилися логічною еволюцією модельного ряду компанії.

У 1960 році, до десятиліття створення стільця «А-Ікс», Пітер Хвідт з використанням тієї ж технології тривимірної згинання фанери розробив стілець, який отримав назву Х-chair, що став новим етапом розвитку попередньої вдалої конструкції. Стілець X-chair став самою лаконічною роботою дизайнера і предметом жадання колекціонерів класики дизайну ХХ століття.


Кроме того, одной из классических дизайнерских разработок являются обои. К  хорошой мебели и хорошие обои и фотообои в спальню и другие комнаты Вам предлагает Арт-обои. Обращайтесь.