У Житомирі надалі “розводять” людей на закордонних паспортах

В редакцію Репортера звернулась житомирянка Тетяна, яка повідомила, що хотіла замовити закордонний паспорт у віділені Міграційної служби на Черняховського.

В пріміщенні потрапила відразу в кабінет до ДП “Документ”, де їй виставили рахунок у 640 грн.

“Сказали, що можу піти до інспектора за 377 грн., але там довга черга і невідомо коли паспорт буде взагалі. Я здивувалась, адже, нещодавно дивилась сюжет, де керівник служби заявив, що паспорт коштує за 377 грн. “,  – дивується Тетяна.

За її словами, вона таки пішла до працівників служби, де їй, “акуратно” натякнули, що паспорт можна отримати за 377 грн, але їй доведеться півтора місяця чекати справку про несудимість з УМВС, а сам паспорт, не 30 днів, як говориться в Законі, а “невідомо скільки”, адже, “велика черга”.

“При цьому заявили, що можна за 640 – і через місяць буде паспорт”, – каже вона.

На офіційному сайті ДМС зазначаєтья, що паспорт коштує 377,15:

1. Держмито – 170 грн. (Декрет Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 № 7-93 «Про державне мито»). 

2.Вартість послуг – 87,15 грн. (Постанова КМУ від 4 червня 2007 р. N 795 “Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання”).

3.Вартість бланка – 120 грн. (п. 4 Порядку надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби платних послуг, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1098 «Деякі питання надання підрозділами МВС та ДМС платних послуг»).

Інших сум не зазначається, окрім термінового (протягом 10 днів) оформлення. 

Заяви про оформлення паспорта розглядаються протягом не більш як одного місяця з дня подання документів, за виключенням наступних випадків:

1. При терміновому оформленні (за заявою особи) із сплатою підвищеного розміру держмита, вартості послуг та бланку – до 10 робочих днів.

2. Якщо поїздка пов’язана з терміновим лікуванням від’їжджаючого, від’їздом особи, яка супроводжує тяжкохворого, чи смертю родича, який проживав за кордоном, – протягом трьох робочих днів.

3. У разі виїзду на постійне місце проживання (еміграція) – 3 місяці.

4. У разі виїзду на постійне проживання за кордон усиновленої іноземцями дитини – громадянина України паспорт оформляється у строк до 10 робочих днів.

Вважаючи на це, залишається не зрозумілим, чому до цих пір  діє ДП “Документ”, який продовжує “розводити” громадян “лівими” сплатами. Не зрозуміла позиція працівників ДМС, які посилають до “Документа”  за “пришвидшене” оформлення за 30 днів, коли за такий термін мають робити саме вони і за 377 грн., а не 640?

Проблема із закордонними паспортами випливла давно. Активісти Демальянсу довели до громадськості, що деякі сплати є незаконні, хоч і здійснюються на добровільних засадах. Правда з маніпуляціями. В 2013 році активісти доводять інші сенсаційні факти: закордонний паспорт має коштувати по законодавству 170 грн.! 

Вони судяться з ДМС і виграють справу. Через певний час, отримуючи за таку ціну документи.

Але до цього часу в закони так і не внесли зміни щодо рішень судів. Окрім того, як показує практика, отримати паспорт за “законні” 377 грн. теж іноді не реально.

Нагадаємо, в керівництві ДМС в Житомирській області відбулись зміни. Нещодавно її очолив “бютівець” Олександр Радько, але, як стверджує активіст Демальянсу Іван Фурлет (саме він у Житомирі отримав паспорт за 170 грн.) у  коментарях у фейсбуці, й надалі “зробити так аби служба працювала на людей…такого бажання не те, що немає, йому якомога максимально пручаються.”