У Житомирі згадують 70-річницю вигнання з України нацистських окупантів. Фото

28 жовтня біля монументу Слави відбувся мітинг-реквієм, присвячений 70-річниці вигнання  з України нацистських окупантів, а також пам’яті загиблих жителів області та всіх українців.

Про це Репортеру повідомили в облдержадміністрації.

Участь у заході взяли представники обласної та міської влади, ветерани, духовенство, громадськість.

Цього ж дня відкрили пам’ятну дошку з нагоди події. Дошка встановлена на будівлі водонапірної вежі на території колишнього нацистського концтабору «Stalag 358», де загинуло 65 тисяч військовополонених. Нині це територія військової частини, що розташована на Богунії у Житомирі.

Правда, офіційно захід й надалі називають визволення України від фашистьких загарбників. І це при тому, що по-перше, фашисти були в Італії, в Україні були нацисти з Німеччини. По-друге, як відмічають вчені-історики Інституту національної пам’яті “після 28 жовтня 1944 року Україна не стала вільною державою, тож термін “визволення” є історично некоректним. Відтак Інститут національної пам’яті пропонує використовувати термін «вигнання нацистських окупантів із України» замість сполучення «визволення України від фашистських загарбників». 

До того ж, після нацистів владу в Україні знову взяли більшовики-комуністи, що призвело до подальших репресій та гонінь українців.