Уряд звільнив 39 високопосадовців, які першими підпадають під люстрацію, – Арсеній Яценюк. Відео

Уряд України прийняв рішення про звільнення з посад 39 високопосадовців, які підпадають під дію Закону України «Про очищення влади».

Про це на засіданні Кабінету міністрів України у четвер, 16 жовтня, повідомив Прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк нагадав, що Кабінет міністрів ухвалив положення про порядок проведення перевірки на предмет виконання Закону України «Про очищення влади», який 16 жовтні набув чинності.

Він повідомив, що Уряд прийняв низку рішень щодо звільнення державних службовців 1-3 категорії. Зокрема, нагадав, що звільнити з посади Міністра може лише Верховна Рада України, а перші заступники міністрів, голови державних агентств, голови державних служб і інші керівники центральних органів виконавчої влади – звільняються саме Кабінетом Міністрів України.

«Відповідно до базової норми Закону України «Про очищення влади» Уряд України загалом звільняє 39 службовців вищих категорій, з яких 19 осіб подали заяви про звільнення за власним бажанням, 20 осіб звільняються на підставі прямої норми закону – на підставі люстрації», – повідомив Арсеній Яценюк.

За його словами, звільнені посадовці – це керівники центральних органів виконавчої влади, перші заступники міністрів, заступники міністрів.

Він також повідомив, що Уряд вносить термінове подання Президенту України про звільнення керівника Кіровоградської обласної державної адміністрації, «який повинен бути звільнений на підставах люстрації», а також щодо звільнення 10 членів національних комісій.

«Очікуємо, що Президент України також оперативно прийме рішення щодо звільнення відповідних посадових осіб», – підкреслив Арсеній Яценюк.

Усунені з посад високопосадовці, нагадав Прем’єр-міністр, не зможуть працювати в органах державної влади протягом десяти років.

Глава Уряду нагадав, що основний орган у проведенні перевірки – Міністерство юстиції України: «У кожному міністерстві створюється комісія, яка виконує контрольну функцію щодо перевірки автобіографії і майнового стану кожного претендента на державну службу та кожного державного службовця, який підпадає під закон про люстрацію».
«Щодо перевірки майнового стану, то така комісія відправляє декларацію до Державної фіскальної служби, і ДФС протягом 60 днів перевіряє достовірність даних, відображених у податковій декларації, на предмет їх реальності, відповідності і коректності», – підкреслив він.

Глава Уряду наголосив, що це лише перший етап виконання закону. Він проведений на підставі оперативної перевірки в Секретаріаті Кабінету Міністрів «Це ті особи, які безспірно звільняються».

Наступний етап перевірок, за словами Арсенія Яценюка, розпочнеться з листопада поточного року. У першому блоці під перевірку потрапляють Прем’єр-міністр, Перший Віце-прем’єр-міністр, Віце-прем’єр-міністри, Міністри, керівники центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабінету Міністрів України, Голова Національного банку, Голова Центральної виборчої комісії, Голова Національної ради з телебачення і радіомовлення, Голова Служби зовнішньої розвідки, Управління державної охорони, Глава Адміністрації Президента, Керівник Державного управління справами, Керівник Секретаріату Кабінету Міністрів України, Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики, члени всіх національних комісій, а також Керівництво Міністерства оборони і Генерального штабу.

«Другий блок перевірки – це Міністр юстиції та його заступники, керівники Мінюсту, Міністерства внутрішніх справ, Державна фіскальна служба, Служба безпеки України та відповідні підрозділи, судова адміністрація та відповідні підрозділи, Генеральний прокурор та його заступники і посадові особи Генеральної прокуратури України», – повідомив він.

Термін проведення перших двох блоків перевірок – від листопада 2014 року до січня-лютого 2015 року.

Арсеній Яценюк зазначив, що процедура доволі громіздка і складна, адже проходить в Україні вперше: «Але ми будемо вживати всіх заходів для прискореного проведення перевірок як автобіографічних даних, так і даних щодо майнового стану всіх державних службовців, прокурорів, міліціонерів».

Третій блок перевірок, за словами Глави Уряду, стосується суддів. Він триватиме з грудня 2014 року до грудня 2015 року: «У нас близько 9 тисяч суддів. Під перевірки по закону «Про очищення влади» будуть підпадати всі професійні судді, члени Вищої ради юстиції і члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України».
З березня до травня 2015 року відбуватимуться перевірки перших заступників та заступників міністрів, керівників ЦОВВ, які не входять до складу Кабінету міністрів, всіх перших заступників та заступників Голови Національного банку України, Голови Служби безпеки України, Адміністрації Президента, керівників Державного управління справами, заступників у Секретаріаті Кабінету Міністрів: «У тому числі і керівники районних, обласних прокуратур, військових прокуратур, органів внутрішніх справ».

Із квітня 2015 року до червня 2016-го під перевірки підпадуть посадові особи територіальних органів Мінюсту, Міністерства внутрішніх справ, Державної фіскальної служби України і всі органи нижчого рівня Служби безпеки, судової адміністрації, міжрайонні і районні прокуратури.
З червня 2015 року до грудня 2016 року перевірку пройдуть посадові та службові особи, окрім виборних посад, органів державної влади та органів місцевого самоврядування. І з вересня 2015-го до грудня 2016 року – військові посадові особи Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів військових формувань, крім військовослужбовців строкової служби та військовослужбовців служби за призовом під час мобілізації.

«Уряд прийняв перші рішення про звільнення високопосадовців, які підпадають під дію Закону України «Про очищення влади». Нам потрібна нова якість державної служби, нові люди – фахові, чесні, авторитетні. Хай заробляють авторитет і не мають тягаря корупційного минулого, яке притаманне державній службі, суддівському корпусу, органам міліції і прокуратури», – сказав він.

На першому етапі буде непросто знайти фахових людей, зазначив Прем’єр-міністр України: «Але залишати так, як все було, неможливо. Законсервована ситуація – це шлях в нікуди. Повинні прийти нові люди, з новими силами, новим баченням, правильними цінностями, і повинні реалізовувати зміни і реформи в країні. Треба людям відкривати шлях».