В’язкість моторних масел

Шановні автолюбителі, пам’ятайте – найважливіший критерій вибору вашого моторного масла – це вимоги вашого автовиробника до використовуваних олив і рідин, обумовлені в інструкції з експлуатації автомобіля. 

Як правило, крім формальних вимог (специфікацій) до застосовуваних продуктів, там можна знайти певні марки масел або посилання на виробників мастильних матеріалів.

Ситуація ускладнюється, якщо ваш “залізний друг” вже не новий і даних, зазначених в мануалі по експлуатації недостатньо (або вони застаріли). В цьому випадку доведеться самому вибирати марку моторного або трансмісійного масла.

Класифікація SAE – це міжнародний стандарт, що визначає в’язкість моторних масел.

При розрахунку класу в’язкості моторного масла потрібно враховувати дані вашого автовиробника – Ви виявите їх в мануалі. Якщо вони не збереглися або ви не знайшли в ньому таких відомостей, то скористайтеся рекомендацією: при виборі “зимового” класу в’язкості орієнтуйтеся на середні зимові температури свого регіону.

Автовиробники рекомендують:

0W до -30 ° С і нижче

5W до -25 ° C

10W до -20 ° С

15W до -15 ° C

20W до -10 ° C

25W до -5 ° С

Візьмемо за приклад масло 5w30 – моторне масло, яке застосовується для змащування двигунів автомобіля. В позначенні масла присутні два числа, які відображають найважливіша властивість моторного масла – в’язкість при низьких і високих температурах. Щоб завести двигун при низьких температурах, потрібно вибирати моторне масло, яке не повинно бути дуже в’язким. А влітку, при високих температурах, масло, навпаки, повинно тримати змазує плівку між деталями. Перше число в позначенні «5w30» є класом зимового застосування (буква «W», тобто «Winter», підтверджує це), друге число – показник річного застосування. Таким чином, масло на всі сезони.

Чинячи згідно з цими рекомендаціями, ваш двигун добре перенесе запуск в зимовий час року і не “подарує” вам неприємні сюрпризи – наприклад, збільшений знос, “заклинювання” при “масляному голодуванні”, що має місце при застосуванні невірно обраних моторних масел.