Яценюк: уряд виділив 7 мільярдів гривень на компенсацію різниці в тарифах за газ

Прем’єр-міністр України, лідер Політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк вимагає навести порядок в системі розрахунків за спожитий природній газ.

Про це Глава Уряду заявив у середу, 22 жовтня, на засіданні Кабінету міністрів у форматі селекторної наради з головами облдержадміністрацій із питань початку опалювального сезону.

Арсеній Яценюк підкреслив, що існує тенденція до погіршення стану розрахунків за природний газ: «У Якщо в 2012 році здійснювалося 80% платежів, то в 2014 році ми заледве перескочили 50%».

Глава Уряду повідомив, що незважаючи на заборгованості, Кабінет міністрів виділив 7 мільярдів гривень на компенсацію різниці в тарифах: «Ми зараз безпосередньо з бюджету виділяємо кошти, щоб закрити різницю в тарифі. Уже зараз пішли розрахунки через місцеві бюджети».

Арсеній Яценюк повідомив, що найбільший борг перед НАК «Нафтогаз» за газ у Донецької області – близько 4 мільярдів гривень, у Луганської – 1,2 мільярда гривень: «Тільки за 2014 рік додатковий обсяг заборгованості по цих двох областях зріс більш ніж на 1 мільярд гривень».

Глава Уряду звернувся до НАК «Нафтогаз» надати інформацію щодо стану розрахунків за природній газ в інших областях, «щоб прискорити їх і покращити систему розрахунків».

«Прошу провести відповідні фінансові розрахунки, закрити всі можливі заборгованості, і навіть незважаючи на те, що заборгованості зараз не закриті, здійснювати постачання природного газу з метою забезпечення опалювального сезону», – підкреслив Арсеній Яценюк.

Прем’єр-міністр звернувся до керівників обласних адміністрацій «серйозно покращити фінансову дисципліну»: «Прошу всіх усвідомити свою відповідальність за забезпечення розрахунків за отриманий природний газ з боку підприємств «Теплокомуненерго».

Арсеній Яценюк також наголосив на необхідності особливого контролю за розрахунками за спожитий природний газ через підприємства «Облгазів». Він нагадав, що низка цих підприємств перебуває у приватній власності: «Виходить, що люди за газ заплатили, гроші на «Облгази» прийшли, а до «Нафтогазу» не дійшли».

«Саме тому ми ввели спецрахунки по розрахункам за спожитий природний газ. Всі кошти, які заплатили, повинні йти безпосередньо на НАК «Нафтогаз України» для оплати за придбання імпортованого природного газу, а не розлазитися по кишенях олігархів, які контролюють «Облгази», – наголосив він.

«Кожна гривня, яка прийшла за газ, повинна дійти до «Нафтогазу». «Нафтогаз» повинен її конвертувати і придбати нові обсяги природного газу», – додав Арсеній Яценюк.

Прес-служба “Народного фронту”