“За все хороше, проти всього поганого”. 10 кандидатів до ВР від Житомира

Член житомирського міськвиконкому Сергій Форест зустрівся з десятьма кандидатами до Верховної Ради від Житомира й поспілкувався з ними.

Виявилося, що всі вони, як в відомій пісні гурту “Ленінград”, “за все хороше, проти всього поганого.” Отож, хто б не прибіг першим до фінішу, є уявна перспектива того, що Житомир вже виграв, і переможець принесе місту максимальну користь своєю роботою, а не зникне на 5 років. 

Але таке враження, що кандидату відморозитися від своїх обіцянок більше не вдасться, оскільки суспільство цього не дозволить, адже вже багато пережито і запит українців на порядок і справедливість у державі дуже великий, а, відповідно, “сильні України сієї” не відчуватимуть себе безкарно бидлом, як це було за Януковича і його попередників.

Отож, які враження й інформацію виніс Форест з розмов із нашими кандидатами: 

Володимир Дебой приїхав на зустріч без запізнення, розмова по душам тривала близько години.

– Що ви зробили для Житомира будучи мером?

«Отримавши довіру Житомирян в 2010 році, я за три з половиною роки наполегливо працював над розвитком міста, із залученням міжнародних інвестицій. Завершив будівництво недобудованих об’єктів »- відповів Володимир Михайлович.

– А що конкретно Ви зробили?

«Якщо конкретно говорити про зроблене, то була відремонтована музична школа на Михайлівській, де зараз навчається близько 700 дітей. Відремонтовано корпус інфекційного відділення дитячої лікарні по вулиці Шевченко. Також ремонт будинків по вулиці Щорса 155, І. Богуна, будинок по вулиці Жукова, для військовослужбовців. Модернізовані квартальні котельні. Відновлена цілодобова подача води в Житомирі».

– Що Ви зробите як народний депутат для Житомира?

«В першу чергу роботу народного депутата я бачу в політичному законадавчому врегулюванні конфлікту на Сході України мирним шляхом. Вважаю це першочерговим обов’язком новообраної Верховної Ради. Є необхідність прийняття конкретних законів, які делегують місцевому самоврядуванню більше прав і відповідно можливостей вирішувати питання житомирян».

– Чи будете Ви знову балотуватися на пост міського голови?

«Всьому свій час».

– На Ваш погляд Ви законно були зняті з поста міського голови?

«Все правознавці оцінюють дострокове припинення повноважень, як незаконне, прийняте під тиском поточного моменту».

Розмова з Людмилою Янушевич, на мій погляд, пройшла досить цікаво й кандидат повною мірою відверто відповіла на всі поставлені питання. Я був здивований, що виявляється, голова Богунської рай раді захоплюється поезією, про це мало хто знає.

– На чому Ви зосередите свою увагу в якості народного депутата України?

«Буду боротися за збільшення соціальної підтримки незахищених верств населення. Боротьба з олігархатом. Щоб вони не були на державній службі. Оскільки олігарх, який перебуває на державній службі, має можливість лобіювати свої інтереси і інтереси свого бізнесу. Першочергові програми, які я буду реалізовувати: ремонт доріг, утилізація сміття, програма чистої питної води і програма економії енергії.

Мені дуже сподобалися ці рядки:

Я – жінка

Я йду своєю стежкою.

Інколи тернистою,

А інколи з мережкою.

Я – вільна жінка, як любов,

А любов – це перш за все свобода.

Я – незалежна жінка, я не раб,

Мене не вабить золота оздоба.

Я – сильна.

Я не річ, яку можна привласнити,

Віддати, а чи загубити.

Ніхто не привласнить схід сонця,

Як прихід вечора не відмінити.

Ніхто не може володіти

Всім прекрасним на землі.

Його лиш можна пізнавати

І розуміти або ні.

Я – жінка, я –слабка:

Від горя й щастя плачу,

Властиві мені усі відчуття.

Так само, як інші,свою маю вдачу.

Я – жінка,

Я йду своєю стежкою.

Інколи в сльозу оздоблену,

Та більше все ж – мережкою.


З Олександром Коцюбко мені не вдалося особисто зустрітися, але в телефонному режимі ми провели півгодинну розмову. Говорив різко і неординарно висловлювався про поточні події і попередню владу. Його дуже обурив факт продажу державного майна за заниженими цінами.

«Потрібно покласти мораторій на продаж майна міста Житомира, тому що люди не знають, що продають його за копійки, кому війна, а кому мати рідна. Поки люди жертвують гроші на фронт, ці злодюги влаштовують псевдо аукціони, приклад готель «Михайловград» 730 квадратів продано за мільйон гривень, 36 кімнат».

– Як можна охарактеризувати ваше ставлення до минулої влади, і що екс зам губернатора Никитюк нині проректор в «Києво – Могилянській академії»?

«Ці бандити грабували Житомирську область 10 років, створили корупційну схему віджимання грошей у населення. Тепер уявіть собі, чого Никитюк може навчити студентів? Сергій, ти ж пам’ятаєш як ця «гідра» захоплювала федерацію футболу, скільки крові вони нам випили за 3 роки і 570 тисяч гривень вкрали у дітей. Наша федерація займається розвитком дитячого та юнацького футболу. Хто стояв на чолі? Рижук, Никитюк, Шундрик. Ви не повірите, Рижук досі очолює комітет в Житомирській області.

Ці саботажники ставлять палки в колеса відродження України, до тих пір, поки їх покровителі в Києві не звільнені, змін не буде. Стару владу потрібно звільнити. На що потрібно звернути увагу? У всіх партіях закриті списки, але їм ніхто не забороняє відкрити їх, ось тому люди і бояться, що там можуть виявитися Никитюк, Рижук і не дивуйтеся, що і діти Януковича, і вони зубами триматимуться за корито. Їх б’ють, а вони все одно повзуть у владу».

– Що потрібно зробити, щоб наповнити бюджет міста та області?

«Наша область багатюща в Україні, майже вся таблиця Менделєєва. Золото, бурштин, титан видобувають в Житомирському регіоні. 1200 каменеобробних підприємств, більш 100 кар’єрів. Так ось, чиновники їх віджимають на гроші і кажуть підприємцям, працюйте без документів, тому я раджу всім плюнути на це «шобло» корупційних перевертнів в пагонах, привести свою технічну документацію в порядок і платити податки. А казнокради і чинуші отримають фігуру з трьох пальців».

З Наталією Циганчук ми зустрілися у неї в передвиборчому штабі. Юрист за освітою.

– Чому ви вирішили балотуватися від Радикальної партії Ляшка?

«Ми з Ляшком схожі по духу, він здається скандальним тому, що він говорить правду, своєю роботою і політичною позицією він на ділі показує реальні результати. Ляшко не сидить на місці, він постійно в боротьбі. З перших днів підтримує бійців АТО на сході. Більше того, він сам бере активну участь в антитерористичній операції.

Я знаю Ляшка з того часу, коли він активно допомагав мене в справі київської вчительки Ніни Москаленко. У неї забирали будинок і землю на Печерську, я захищала її в суді, тоді ми звернулися за допомогою до всіх депутатів Верховної Ради, але відгукнулися лише Володимир Ар’єв – з «Батьківщини» та Олег Ляшко.

Я йду до Верховної Ради, щоб приймати закони, які захищатимуть людей, а не перевертнів у пагонах».

З Олександром Величко я особисто знайомий вже декілька років та від себе особисто я можу сказати, що він порядна людина, хоча ми все не без гріха. Ми зустрілися в офісі партії «Громадянська позиція», де він розповів про свою роботу депутата міської ради і що він зробить для людей, як майбутній депутат Верховної Ради.

“Як депутат міськради проводжу прийоми та зустрічі з людьми на моєму окрузі. За цей час надав допомогу в проведення капітального ремонту Котовського 71, відремонтовані інженерні мережі по вулиці Київська 66, Майдан Згоди 3/75. Вніс проект рішення про взаємодію старших будинків з керівництвом ЖЕКами. Законопроект про заборону нових маршрутів, які дублюють рух тролейбусів, та багато іншого.

Будучи народним депутатом, внесу законопроект, про відгук депутата-брехуна. Скасування недоторканності. Представники більшого капітала не повинні бути в політиці.”

З депутатом міськради та кандидатом у народні депутати Юрієм Самборським ми зустрілися в кафе. Розмова пройшла в миролюбної обстановці за чашкою чаю.

– Розкажіть трохи про свою програму?

«Поки я ніде не виступав зі своєю програмою, так як ще не пішов у відпустку. Але, вже, наприклад, тішли статті й купа бруду в мою адресу. Ще нічого не робив, і рейтингів у мене немає, а хтось шукає в моєму шафі «скелет», якого там немає і бути не може, я відкритий для людей».

– Що ви зробили для людей як депутат міськради?

«Я, перш за все, налагодив роботу в своєму окрузі, коли став депутатом в 2010 році по мажоритарці. Конкретно, вибив гроші для нових дахів: Вітрука 17Б, Корольова 44, Корольова 50, Вітрука 23, міняв труби холодної води в будинках Вітрука 23, Космонавтів 18/9. У школі №30 на моєму окрузі був поставлений дитячий майданчик з штучним покриттям. Вибив 250 тисяч гривень на ремонт даху в тій же школі».

– Що ви вважаєте зробити важливим для людей?

«Що б в їх в будинках було тепло і достаток».

– А чому ви вирішили йти від партії Тігіпка?

«Запросили, довго думав і вирішив спробувати, найголовніше – зупинити війну».

– Суперник чи Вам Борислав Розенблат?

«Ні, я вважаю його другом, більш того, наші батьки дружили».

З кандидатом в депутати від КПУ Інною Ткаченко ми говорили про молодь.

«Мені найближче проблеми молоді, так як всі труднощі з яким зіштовхуються молоді люди випробувала на собі. Як вступити до ВНЗ, проблеми житла для молодих пар, влаштування на роботу після університету. Тому я буду реалізовувати програму доступного житла, доступне кредитування, безкоштовне навчання у вузах».

– Ваше ставлення до військового конфлікту?

«Для мене світ і незалежність України – передусім. Якби б в 2013 році відбувся референдум, запропонований компартією України, з питань визначення, куди йти – в Євросоюз чи в Митний союз, то кровопролиття не було б. До речі, недавно вищий апеляційний суд визнав неправомірною заборону на проведення референдуму з ініціативи КПУ.

Україна бачу єдиним соціально – справедливим, незалежним, позаблоковою державою. Де кожен відчуватиме захист і впевненість у завтрашньому дні».

З полковником Олександром Защітніковим, кандидатом від «Опозиційного Блоку», я знайомий досить давно. Чесний, відкритий загартований життям чоловік. Пройшов Афганістан, Закавказзі. Не знаю, що його спонукало балотуватися саме від «Опозиційного блоку»?

У своїй програмі він ставить на перше місце боротьбу з корупцією та реалізацію соціальних програм, як приклад, захист пенсіонерів – військовослужбовців.

Андрій Федірко, на мій погляд, найколоритніша неординарна особистість, учасник майдану. Нагороджений грамотою в січні місяці за підтримку майдану, також подяки від командування 95 аеромобільної бригади, за організацію допомоги та закупівлі спец. обладнання, мед препаратів.

Постійні скандали, бійки, мітинги і скрізь фігурує Андрій. Брав участь в організації акції допомоги ветеранам ВВВ. Особисто з ним їздили, розвозили продовольчі пакети по адресам тих героїв війни, хто вже не міг ходити. Картина сумна, багато хто живе за межею бідності. Боротьба з корупцією є його пріоритетом.

«Злодій повинен сидіти у в’язниці» – сказав Андрій. На даний момент, завдяки Андрію, були звільнені, і проводиться слідство за двома чиновникам високого рангу в управлінні МВС. Виявлено проблеми в обласній лікарні, а саме по закупівлі гемодіалізу. Виявив корупцію в земельному комітеті селища Новогуйвинськ, був узятий на хабарі голова земельного комітету.

Дмитра Кропачова, я знаю по роботі в виконкомі. Він амбітний, справедливий, що важливо для майбутнього політика. Так, може бути, не вистачає досвіду в боротьбі «зі старими партійними зубрами», з якими він бореться в обласній раді, але думаю, з часом все прийде. Діма один з лідерів партії «Сила людей», де один з основних напрямків – це молодіжна політика. Його гасло: «Йду міняти систему».