Житомирянам на замітку: як грітись взимку, щоб не спалити житло

Враховуючи досвід попередніх років, саме в осінньо-зимовий період частішають пожежі, спричинені порушенням правил експлуатації електрообігрівальних приладів і пічного опалення, а також перевантаженням електромережі.

Нерідко пожежі також трапляються і від необережного поводження з вогнем, у першу чергу з вини осіб, які зловживають спиртними напоями в холодну пору року.

“Протягом осінньо-зимового періоду 2013-2014 років в області виникло 1432 пожежі, – розповідає заступник начальника Управління ДСНС Житомирщини Олег Шахрай. – 1255 загорянь сталося у житловому секторі. Через порушення правил пожежної безпеки при експлуатації електроустановок виникло 288 пожеж, при облаштуванні та експлуатації печей – 230. Варто зазначити, що у сільській місцевості піч – це джерело підвищеної пожежної небезпеки. Саме тому селянам варто завчасно думати про свою безпеку з настанням холодів.”

У зв’язку з цим декілька порад від рятувальників ДСНС: 

Не використовувати для обігріву приміщень газові плити, обігрівачі з відкритою поверхнею накалювання та саморобного виготовлення. Не ставте обігрівачі близько до меблів, гардин та інших легкозаймистих речей. Найбезпечніше користуватися масляними радіаторами.

Залишаючи приміщення чи лягаючи спочивати, потурбуйтеся про те, щоб усі електроприлади були вимкнені. Не вмикайте прилади, що іскрять та перегріваються, а також декілька потужних споживачів електроенергії одночасно.

Постійно слідкуйте за станом опалювальних печей та димарів, своєчасно їх ремонтуйте. Загоряння найчастіше відбуваються через перегрівання печей, появи у цегляній кладці тріщин, а також у результаті випаданні з топки або зольника вуглин тощо.