Індія купила нафти у Shell. Страховка

Shell продала 2 вантажа високосірчистої нафти індійській MRPL, найбільшій держкомпанії, яка закуповує іранську нафту. MRPL підстраховується на випадок перебоїв з поставками з Перської затоки через санкції проти Тегерана.

MRPL купила у Shell по 650 тис барелів нафти сортів Oman і Banaco Arab Medium для завантаження переробних потужностей в наступному місяці. За якістю ці сорти відповідають іранській нафті,що зазвичай закуповує Mangalore.

Нафта сорту Oman  була закуплена з премією близько 1,7 дол США за барель до сорту Дубай на умовах CFR. Нафта сорту Banaco була продана з премією 1,5 дол США барель.

Іран може втратити одного з найбільших покупців нафти. Індія може припинити імпорт нафти з Ірану, так як страхові компанії відмовляються страхувати переробників іранської сировини через санкції Заходу. Про це заявив глава компанії MRPL.


А вот компания ВСК страхует всех. Вот, например, медицинская страховка для выезда за границу. Нужна? Значит Вам сюда.


Індія є другим за величиною покупцем іранської нафти, і на даний момент набуває близько 25% імпортованої цією країною нафти. Щомісячний оборот між Іраном та Індією у цій сфері становить близько 1 млрд дол США.

«Якщо страховки не буде, то всім індійським переробникам доведеться зупинити імпорт з Ірану, інакше вони візьмуть на себе величезний ризик», – сказав керуючий директор MRPL.

MRPL звернулася до міністерства нафтової промисловості Індії з проханням надати інший механізм страхування.

За 10 місяців поточного фінансового року Індія знизила закупівлі нафти в Ірані майже на 22%, за даними джерел на ринку.