У Житомирі відкрилася персональна виставка п’ятикласника

В обласній дитячій бібліотеці відкрилася персональна виставка житомирського п’ятикласника Данила Бовкуна «Петриківка – це моє життя».

«Захопився я цим мистецтвом чотири роки тому, – розповідає школяр. – Тоді наша родина певний час мешкала в Бердичеві – і мама записала мене в гурток «Петриківський розпис» у Центрі дитячої творчості імені Разумкова. Це мистецтво розпис одразу сподобалося мені своєю красою. Згодом я навіть побував у самій Петриківці, відвідав тамтешній музей, а ще зустрівся зі знаменитим майстром Василем Соколенком.»

Петриківський декоративний розпис цього року ЮНЕСКО включило до списку нематеріальної спадщини людства. Цей вид народного мистецтва народився та розвинувся у селищі Петриківка на Дніпропетровщині. Тамтешні майстри здавна розмальовували хати дивовижної краси квітковими візерунками. Згодом поширилися малюнки на папері, а також розпис деревних сувенірних та ужиткових виробів.

На Житомирщині сьогодні мешкають лише кілька майстрів петриківського розпису Данило – наймолодший з них. У свої 11 років хлопець вже є визнаним художником. За плечима у Данила – кілька перемог у обласних та всеукраїнських конкурсах, участь у колективних творчих виставках. Петриківка присутня навіть у «хрущовці», де живе школяр – він розмалював у цьому стилі свій під’їзд! Хлопець є постійним учасником «містечок майстрів», які проходять у містах Житомирщини під час різноманітних свят. 

Його нагороджено грамотами і дипломами, а ще він має відзнаку «Слава Бердичева». 

«Данилко сьогодні вже є справжнім майстром, – зізналася наставниця та вчитель юного художника, керівник гуртка «Петриківський розпис» Оксана Іванова. – Він назвав свою виставку «Петриківка – це моє життя». І це дійсно так.»

Під час відкриття виставки Данило влаштував майстер–клас з петриківського розпису для всіх охочих. Тож присутні на презентації (більшість з них – вперше в житті!) спробували намалювати на папері найпростіші візерунки у знаменитому петриківському стилі. 

Загалом в експозиції представлено понад 30 картин та стільки ж дерев’яних розписаних сувенірних виробів. Виставка Данила Бовкуна «Петриківка – це моє життя» експонуватиметься в дитячій бібліотеці (вул. Пушкінська, 36) до 24 листопада.