Житомирські міліціонерки розповіли про специфіку роботи

Про роботу співробітників правоохоронних органів можна говорити багато й навіть до самої безкінечності. 

Це і повсякденна робота слідчого, рутина експертів, затримання і знешкодження злочинців, і багато іншого. 

За всім цим стоять людські життя, долі рядових співробітників міліції. 

Непроста робота жінок в міліції.

Христина Ревуцька – лейтенант 22 років, вже 1,5 року в міліції, працює дільничним інспектором, майстер спорту з дзюдо, за фахом психолог. 

– Вам подобається працювати в міліції? 

– Так подобається. Сама ідея роботи в органах ідеальна, але те, що насправді відбувається, залишає бажати кращого. 

– Ви заміжня? Хотіли б собі чоловіка міліціонера? 

– Важко працюючи тут знайти чоловіка. Ненормований робочий день, втома після роботи вбиває всяку романтику. З одного боку добре, ми розуміємо суть роботи, а з іншого боку погано, дуже мало особистого вільного часу. А якщо діти, то хто буде з ними залишатися? Знову все на плечі батьків. 

– Ви займаєтеся спортом дзюдо, показуєте хороші результати, чи допомагає вам спорт в роботі? 

– Так, я майстер спорту з дзюдо, з дитинства захопилася, на перший погляд, не зовсім жіночим видом спорту. Виступаю за Житомир, мій тренер Дмитренко Сергій, тренуюся в «Динамо». Коли вчилася в інституті, то заняття спортом заохочувалися, але, на жаль, роботу в органах не можна поєднати з тренуваннями. Виїжджаю на змаганнях практично на досвіді минулих років. У вересні на чемпіонаті України була в п’ятірці кращих. Чекаємо змін, чекаємо реформ, віримо, що в нашій системі щось зміниться на краще. 

– Чи не боїтеся ви, як жінка, працювати дільничним, і в чому полягає робота, які труднощі, специфіка? 

– Робота дільничного – це профілактика вчинення злочинів. Зустрічаюся з неблагополучними сім’ями, а саме алко та наркозалежними людьми і тими, хто відбував покарання в місцях позбавлення волі. Наша дільниця знаходиться на Черняховського, 98 – це райони Корбутівка, Мальованка.
Як для дівчини робота важка і небезпечна. Якби тільки робота з паперами, а так доводиться спілкуватися з неблагополучними людьми. Часом заходиш в квартиру, і всередині буває й холодок пробігає, коли бачиш скляні очі і погляд, який нічого не виражає.

Старший лейтенант оперуповноважений карного розшуку двадцятишестирічна Ольга Почентовська. На сьогоднішній день вона заочно навчається в Київській національній академії (правознавство), поки незаміжня.

– Скільки років ви вже в міліції, чи подобається вам робота?

– Працюю в органах вже 4 роки, робота мені подобається, хоча є моменти, які хотілося б вдосконалити. 

– Ви б хотіли собі чоловіка міліціонера? 

– Я на роботі, його добами ж не буде вдома – будемо бачитися тільки на завданнях (посміхнулася). 

– Жінкам на роботе важче ніж чоловікам? Чи відчуваєте ви надмірну увагу колег-чоловіків? 

– На роботі нас чоловіки сприймають як колег. Я думаю для роботи це добре, немає зайвої надоїдливості. Потрібно розділяти роботу і особисті стосунки. До речі, у нас багато пар, які під час служби знайшли один одного. 

– На ваш погляд, зарплата починаючого співробітника внутрішніх справ відповідає тому що ви робите? 

– На сьогоднішній день оклад до 2500 гривень – це мало, в порівнянні з тим обсягом роботи, який ми виконуємо.


Для довідки: зарплата початківця-працівника поліції в Євросоюзі

У Німеччині поліцейські мають безкоштовну страховку, пільги на житло, право на безкоштовний проїзд в міському транспорті. При цьому мінімальна зарплата співробітника поліції – самого молодшого чину після академії – 2500 євро на місяць. Крім того, співробітник німецької поліції може бути звільнений зі служби тільки в разі рішення суду.
У поліції Німеччини є філософія: «Беруфсбеамтентум» – опіка державою свого чиновника. В основі – повна довіра сторін. Поліцейський укладає з державою угоду про взаємовигідні зобов’язання. Він зобов’язується захищати інтереси держави, а вона, у свою чергу, піклується про нього і його сім’ю.
Наприклад: поліцейського не можуть звільнити за скороченням штатів (у Німеччині, де страх опинитися безробітним дуже великий, це вкрай важливо!). Поліцейському гарантується зарплата середнього рівня, тринадцята зарплата («вайнахтсгельд» – різдвяні гроші).
Мінімальная зарплата поліцейського в Греції становить близько 650 євро без урахування надбавок, в той час, як, на думку поліцейської профспілки Греції, необхідно платити патрульним поліцейським мінімум 1250 євро. Профспілка також вимагає доплат у розмірі 300 євро щомісяця тим офіцерам, які працюють у важких умовах і постійно беруть участь в операціях, пов’язаних з ризиком для життя і здоров’я. Поліцейські розраховують на те, що суспільство підтримає їхні вимоги. В Англії в середньому новачки одержують 16.5 тисячі фунтів на рік.



– Чи доводиться вам брати участь у міліцейських операціях? 

– Так. Останній випадок – ми затримували чоловіка підозрюваного у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень – в ході бійки загинув чоловік. Я зі своїми колегами розробляла план затримання, зізнатися чесно, трохи хвилювалася, але операція пройшла успішно. 

– Тепер про кар’єру. До кого ви мрієте дослужитися? 

– Кожен солдат хоче стати генералом, було б добре, щоб жінки в Україні могли дослужитися до генералів. Це не просто очолювати, наприклад, обласне управління. Ця велика відповідальність. 

– Ви також берете участь на рівні з чоловіками в заняттях з фізичної підготовки, стрільби? 

– Звичайно, ми повинні бути у формі. По четвергах у нас стрільби, по п’ятницях – заняття з підвищення кваліфікації, по субботах – фізпідготовка, біг, рукопашний бій, у нас також є свої нормативи, заліки. 

Капітан Ірина Мицюк з 2007 року в міліції, вища освіта, психолог, працювала дільничним, в штабі в даний час експертом. 

– У чому полягає ваша робота? 

– Робота експерта – це не тільки виїзд на місце злочину в складі слідчо-оперативної групи. Ця також робота над доказовою базою для подальшої передачі всіх зібраних доказів слідчому. Завдання експерта – знайти сліди злочину, і вилучити їх. 

– Чи подобається вам ставлення чоловічого товариства міліції до прекрасної статі? 

– Хочу, щоб ставлення до жінок трошки було інше, трохи більше уваги, а не таке як зараз, щоб не тільки на 8 березня й новий рік приділяли нам увагу, а й у повсякденній роботі – часом чоловіки забувають це. 

– Чи не вважаєте ви, що робота в органах вбиває романтику, жіночність, сексуальність? 

– Працювати в міліції цікаво, допомагає розкритися як особистості. А що стосується жінок, ми за будь-яких умови повинні виглядати на всі сто. До речі, чоловік мій ставиться нормально до того, що я працюю в органах, і ми любимо і розуміємо один одного. 

– Що потрібно поміняти в системі, щоб народ сприймав міліцію позитивно? 

– По-перше, ми повинні показувати свої результати. Потрібно змінювати свідомість кожного міліціонера, посилювати відчуття відповідальності, дисципліни. Держава повинна більше висвітлювати нашу роботу в частині засобів масової інформації, кінофільмів. Потрібно створювати позитивний образ співробітника міліції, який бореться зі злочинністю, щоб не лише одна критика лунала. Зараз працівник міліції є негативним персонажем і люди сприймають це за аксіому. 

Також важливим є гідне грошове забезпечення, яке сприяє зростанню конкуренції при взятті на службу. Кожен працівник міліції повинен бути юридично грамотним і могти надати міні-консультацію будь-якому перехожому, щодо сімейного та цивільного кодексу. 

Важливим є соціальний пакет, який повинен гарантувати нашому працівникові право взяти пільговий кредит на житло та на інші соціальні потреби.


Форест Сергій