Житомирські податківці намагаються детінізувати ринок підакцизних товарів

Підакцизні товари, речі не першої необхідності, підпадають під окреме оподаткування.

Акцизна марка та відповідна ставка податку встановлюється для алкогольних виробів, цигарок, автомобілів, коштовностей, нафтопродуктів.

Акцизний податок є бюджетоформуючим – 25% податкових надходжень Житомирщини, які направляються в державний бюджет, наповнює саме акцизне оподаткування.

За 10 місяців 2014-го року ГУ Міндоходів у Житомирській області зібрало для державного бюджету 199 мільонів гривень акцизного податку. Це на 54% більше за показник 2013-го року.

Найбільше акцизних коштів надійшло від реалізації лікеро-горілчаної продукції. Виробники та реалізатори сукупно сплатили 109,3 млн. грн. (55% від загальної суми). 88,9 млн. грн. надійшло від реалізації пива.

Для того, щоб держава ще більше отримувала коштів з виробництва й обігу цієї категорії товарів, тобто, щоб детінізувати ринок, 19 листопада 2014-го року Кабмін ухвалив рішення знизити вартість акцизної марки для виробників алкоголю та тютюну. Також Кабмін затвердив нові зразки акцизних марок на алкоголь і тютюн, які будуть введені в дію з 1-го січня 2015-го року.

Разом з тим, посилюються санкції та відповідальність в сфері обігу підакцизних товарів. Штрафи збільшуються  в 10 разів. Норми цього закону (№1638, щодо посилення контролю за обігом підакцизних товарів) набрали чинності з 4-го вересня 2014-го року. 

За оптову і роздрібну торлівлю алкогольними напоями без наявності відповідних ліцензій Законом України передбачено фінансове покарання у вигляді штрафу у розмірі 200% вартості отриманої партії товару, але не менше 17 000 грн,  а за реалізацію без марок акцизного податку, або з підробленими акцизними марками – така ж само санкція – 200% вартості партії не менше 17 000 грн.

Також збільшено асортимент підакцизних товарів.

1 листопада 2014-го року набрав чинності ЗУ від 31 липня 2014-го року №1621-VII, у якому до алкогольних напоїв віднесли напої з вмістом спирту етилового 8,5% і більше. Тобто, відсьогодні до алкогольних напоїв відносять напої, які раніше класифікувалися як продукти дієтичного харчування. Це лікери, бальзами.

До 1-го листопада 2014-го року ці продукти продавалися в аптеках. Тепер же для їх реалізації суб’єктам господарювання необхідно отримати ліцензію на право торгівлі алкогольними напоями.

Про це під час прес-конференції в ГУ Міндоходів у Житомирській області проінформував в.о. заступника начальника ГУ Міндоходів Ігор Вандьо.


Ігор Вандьо займає цю посаду з червня 2014-го року.

Щодо постаті Вандьо є чимало викривальних статей, в яких його звинувачують в корупційних діях, різким дисбалансом між рівнем життя й офіційними доходами.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1411388802…

http://antikor.com.ua/articles/5574-vandjo_igor_ig…

Журналіст Репортер Житомира попросив посадовця прокоментувати ці статті.

– Я знаю, що ці статті писали люди в міліцейських погонах й знаю їхні мотиви. Якби факти, наведені в цих публікаціях відповідали дійсності й були доведені, я б сидів би не перед вами, а в іншому місці.