На Житомирщині міліція бореться з валютними “мінялами”. В банках же долар та євро й надалі не знайти

На Житомирщині тривають заходи, направлені на виявлення та припинення фактів порушення правил проведення валютних операцій. Лише за декілька останніх днів у різних райцентрах Житомирщини задокументовано майже три десятки таких правопорушень, а з початку року – близько півсотні.

Про це повідомляють в УМВС.

Міліція бореться

Міліціанти твердять, що проводять рейди по місцям потенційного збуту або скуповування іноземної валюти. А це, в основному, міські ринки в обласному та районних центрах регіону. 

“Не слід забувати, що будь-які «вуличні» валютні операції в Україні – поза законом, – нагадує начальник УДСБЕЗ УМВС Житомирщини Сергій Вязмікін. – За чинним законодавством, продаж іноземної валюти з рук без спеціальної ліцензії – адміністративно каране правопорушення. Причому, відповідальність несе як особа, яка здійснює такі операції, так і її клієнт.”

Хоча з практики, якщо викритий факт документується правоохоронцями, то протоколи про адміністративні правопорушення (ст.162 КУпАП) складаються переважно відносно валютчиків. За принципом: не буде пропозиції, зникне й попит. 

Правоохоронці розповідають, що за першим разом до правопорушників суди застосовують попередження, повторне викриття тієї ж особи у проведенні незаконних валютних операцій вартуватиме їй штрафних санкцій від 510 до 748 гривень. Також суд конфісковує предмет учинення протиправних дій – гроші, які обмінювалися під час документування правопорушення.

Правоохоронці відзначають, що зафіксувати незаконний обмін валюти на міських ринках непросто, адже валютчики останнім часом убезпечують себе від викриття, обмінюючи валюту лише через знайомих або довірених осіб. 

“Не зважаючи на такі й подібні хитрощі, міліція продовжує боротьбу з валютними спекулянтами, а відповідні заходи вживатимуться в усіх без виключення районах Житомирщини“, – запевняють в УМВС.

Замкнуте коло

При цьому, як вже писав Репортер, через брак готівкової валюти в банках, це один з найефективніших способів купівлі долару чи євро, яким користуються прості українці. На так званому “чорному” ринку її продають на гривню-дві дорожче, ніж в банках – за долар 17-18 грн., а євро за 21-22 грн.

Їх запросто можна придбати “на руках”,напр., на Житньому ринку, де безперешкодно й надалі продають валютну готівку так звані “міняли”.

Окрім того, за словами деяких працівників банків, які на правах не розголосу своєї особи, розповідають, що валюту, якщо вона й приходить, відразу скуповують ті ж перекупщики. Наперед домовившись з деякими працівниками банківських установ, які “зливають” їм інформацію про “живу” готівку.

До того ж, багато установ, навіть маючи у себе долари чи євро, продають їх лише “вибраним” (які мають хороші депозити) чи корпоративним клієнтам.