На річках Житомирщини з’явились лід, перші зимні рибалки та любителі прогулянок

Протягом минулої зими на озерах та річках області загинуло 6 осіб, з них 1 – дитина, повідомляють в ДСНС.

Тому попереджають про правила безпеки на льоду, який вже з’явився на річках та інших водоймах.

Безпечним вважається лід (якщо повітря нижче нуля градусів): для одного пішохода — лід синюватого або зеленуватого відтінку, товщиною не менше 7 см.

Якщо лід почав тріщати та стали з’являтися характерні тріщини — негайно повертайтеся. Не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступні ніг від льоду.

Організація підлідного лову риби щодня узгоджується із найближчою береговою рятувальною станцією, і без її дозволу ніхто (в тому числі і рибалки-любителі) не має права виходити на лід.

Запам’ятайте, що зимова ловля риби потребує особливо суворого дотримання правил поводження:

не пробивайте поруч багато лунок;

не збирайтеся великими групами на одному місці;

не пробивайте лунки на переправах;

не ловіть рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега, яке б клювання там не було;

завжди майте під рукою міцну мотузку 12-15 м із петлею на одному кінці та вантажем вагою 400-500 г на другому;

тримайте поруч із лункою дошку або велику гілку.

Якщо ви провалилися

Якщо крига під вами проломилася, розставте руки в сторони по краю льоду, щоб утриматися на поверхні і не піти під лід, і кличте на допомогу. Намагайтеся зберігати спокій, не борсайтеся у воді.

Щоб не обламати лід, без різких рухів вибирайтеся на його поверхню, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи ноги. Головне — пристосовувати своє тіло для того, щоб воно займало найбільшу площу опори.

Вибравшись із льодового полону, відкотіться, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду, таким чином, перевірена. Незважаючи на те, що ви змокли і холод штовхає вас побігти і зігрітися, будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплі.

Якщо під лід потрапила дитина, накажіть їй розпластати руки на льоду та працювати ногами для того, щоб утриматися на поверхні Все вирішує час: льодяна вода дуже швидко викликає переохолодження організму.

Надаючи допомогу, дотримуйтеся таких правил:

не можна підбігати до людини, яка потрапила у воду;

підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і повзіть на них;

наближайтесь до ополонки тільки повзком, широко розставляючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше у воді опиняться вже двоє;

ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину;

кидати пов’язані ремені, шарфи або дошки треба за 3-4 м.

Якщо ви не один, тоді, узявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до місця пролому. Дійте рішуче і швидко — постраждалий швидко мерзне у крижаній воді, мокрий одяг тягне його донизу.

Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть із небезпечної зони. Потім укрийте його і якнайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть і напоїть чаєм.