​Надра – 70% усієї економіки, – глава Держгеонадр

Близько 70% всієї економіки України, так чи інакше, має відношення до надр.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна повідомив голова Державної служби геології і надр України Дмитро Кащук.

Він підкреслив, що експорт корисних копалин вносить значний внесок у бюджет України.

“Цю діяльність потрібно розвивати крок за кроком. Близько половини всього валового внутрішнього продукту створюється гірничими підприємствами, тими, які пов’язані з надрокористуванням”, – зазначив Кащук.

Однак, за словами голови Держгеонадр, за всі роки незалежності Украины система підтримки експорту так і не була створена – немає ні кредитування, ані страхування експорту.

Нагадаємо, згідно офіційної інформації облдержадміністрації,в Житомирській області детально обліковано 514 родовища, з яких розробляється 190. Деякі з них унікальні.

Так, в надрах області сконцентровано понад 85% усіх загальнодержавних запасів кварцитів, апатитів, лабрадоритів і габро.

Мінерально-сировинна база Житомирської області на 35.6 % складається з корисних копалин паливно-енергетичного комплексу (вугілля буре, торф), на 52.5 % – із сировини для виробництва будівельних матеріалів, руди кольорових та рідкісних металів – 2.6 %, гірничорудні корисні копалини – 1.4 %, нерудні корисні копалини для металургії – 0.4 %, гірничо хімічні корисні копалини – 0.2 %, води питні та технічні, мінеральні – 7.8 %.