Що думає Лагута про децентралізацію

Реалізація реформи системи державної влади в нашій країні шляхом проведення децентралізації, запропонована Президентом України Петром Порошенком, дозволить врахувати місцеву специфіку областей та водночас зберегти цілісність України.

Свою точку зору з цього приводу висловив т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Ярослав Лагута, інформує прес-служба ЖОДА. 

На переконання посадовця, проведення децентралізації – хороша ідея, яка дозволить розширити повноваження місцевих громад. В першу чергу, це суттєво вплине на державний бюджет, адже про потреби адміністративно-територіальних одиниць центральна влада буде дізнаватися безпосередньо від них. Тобто, головний фінансовий документ формуватиметься знизу вгору, а не навпаки, як це є зараз.

«Зараз варто приділити увагу проведенню інформаційно-роз’яснювальної кампанії, аби люди не розчарувалися. Багато хто сподівається, що децентралізація передасть ряд повноважень на місця та вирішить всі проблеми. Реформу варто впроваджувати поступово. Зараз Україна переживає не найкращі часи, а тому вкрай необхідно зберегти раціональний баланс між розвитком регіонів та економічною системою держави, а також її єдність»

Посадовець вважає, що на фоні напруженої суспільно-політичної ситуації в державі може проявитися тенденція, коли окремі області, відстоюючи свої регіональні проблеми, будуть просто дистанційовані від стану справ у країні. Ярослав Лагута переконаний, що в майбутньому децентралізація наблизить Україну до розвинутих європейських держав, які успішно провели аналогічну реформу.