У Житомирі діти допомагали дітям

Благодійна вистава для діток-інвалідів відбулася в Житомирі 2 грудня в Палаці культури. 

Захід був організований зусиллями дитячої театральної студії Аліни Зубової для Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів Житомирської міської ради й приніс не лише море позитиву для наповненого дітьми глядацького залу, але й для маленьких житомирських акторів.

Палац культури в Житомирі ще до початку вистави наповнився особливим відчуттям свята – за кулісами гомоніли схвильовані актори, а в зал почали сходитись діти з реабілітаційного центру зі сповненими щирого очікування очима. Коли ж на сцені з’явились відомі дітворі персонажі з мультфільму «Льодовиковий період», межа між акторами й глядачами раптом стерлася й розпочалася справжня казка.

Учасники театральної студії Аліни Зубової професійно виконали своє акторське завдання – і плакали, і сміялися, і завзято танцювали. Головне – усе це з цілковитим розумінням місії благодійності, як пояснила керівник студії Аліна Зубова:

«У першу чергу, ми хотіли показати приклад дітям-акторам, бо вже незабаром саме вони будуть розвивати наше місто. Дуже хочеться, щоб це було якісно, з розумінням і з душею. Дітей потрібно вчити благодійності – ЩО для цього треба робити і ЯК потрібно допомагати. З дітьми ми, зазвичай, проводимо бесіди про те, що в житті є різні сфери, такі як навчання чи робота, але й благодійність, тобто обов’язок робити добрі справи.

Другою, але не менш важливою нашою метою було через виставу допомогти хворим діткам, щоб у них було більше можливостей розвиватися. Приємно, що спонсори подарували безліч цікавих іграшок – усі такі різні, яскраві, а головне – ці іграшки не прості, вони спеціально призначені для розвитку дитини з особливими потребами».

Вистава за мотивами мультфільму «Льодовиковий період» була презентована дитячою театральною студією зовсім нещодавно – 19 листопада. Автором сценарію вистави є сама Аліна Зубова, яка вже має немалий доробок дитячих вистав, зроблених на основі популярних мультфільмів. Окрім звичного для тих, хто бачив «Льодовиковий період», сюжету, вистава дивує ненав’язливою повчальністю й пізнавальністю. До прикладу, персонажі фільму дуже просто поміж сценічних перипетій пояснюють, звідки беруться діти.

«Ми намагалися щонайпростіше пояснити, як народжуються діти: бульбашка, клітинка мами, клітинка тата, – розповіла керівник студії. – Не треба вигадувати примітивних історій про лелек і капусту, потрібно привчати дітей до розуміння звичайних, нормальних людських речей».

Особливістю своїх вистав Аліна Зубова називає осучаснення традиційного стереотипного оформлення. Зокрема, для того, щоб і самим дітям-акторам було цікавіше працювати, а глядачам дивитися на їхню роботу, у постановці використані композиції сучасних музичних всесвітньовідомих гуртів.

Театральна студія не вперше бере участь у благодійності, кожного року долучаючись до різноманітних заходів та акцій. Цьогоріч же Аліна Зубова самостійно виступила головним ініціатором благодійного свята. Вона всього за місяць зуміла організувати для доброї справи інших житомирських меценатів. У результаті Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів отримав вагому матеріальну допомогу, що й було основною метою заходу.

«У нас є велике бажання допомагати діткам, які потребують уваги й опіки, адже ми розуміємо, що в них також мусить бути щасливе дитинство, оскільки саме це є запорукою успішного майбутнього кожної людини. Ми раді, що змогли подарувати хоча б такі маленькі краплинки щастя, які прикрасять дитинство цих дітей», – резюмувала добрий вчинок своєї студії Аліна Зубова.

Наприкінці вистави весь глядацький зал вмить прибрався в яскраво-червоні повітряні кульки, які отримали в подарунок маленькі житомиряни з реабілітаційного центру. 

20 хвилин