​Як живуть житомирські пенсіонери

На сьогоднішній день в Житомирі проживає 72000 пенсіонерів, з них близько 5000 пенсіонерів отримують пенсію 949 гривень, 47 000 людей отримують пенсію від 1000 до 1500 гривень, 12 тисяч людей отримують пенсію по інвалідності. 22000 людей пенсійного віку, яким не вистачає на прожиття.

Директор Житомирського міського територіального центру соціального обслуговування Анатолій Сахневич каже, що щоб пообідати, в центр незаможні люди їдуть з усіх куточків міста. На даний момент близько 200 осіб щодня тут отримують харчування, і допомогу.

Наразі у Житомирі відсутня мережа аптек для ветеранів і пенсіонерів, які б відпускали ліки з 50% знижкою. Свого часу на вулиці Небесної сотні (Московської 54 а) працював магазин КП «Ветеран», який зараз перебуває в стадії ліквідації, який відпускав продукти за зниженими цінами.

Зараз на вулиці Маяковського знаходиться магазин КП «Подільське» де діють невеликі знижки для пенсіонерів. Ціни на ліки в КП «Фармація» не набагато нижці ніж в приватних аптеках.

Планувалося керівництвом Житомира соціальна картка для незахищених верств населення, але поки гроші на цей проект не надійшли.

Державний бюджет наступного року урізає всі соціальні виплати для всіх верств населення, в тому числі й для пенсіонерів. Пенсіонери чекають з нетерпінням «платіжок на комуналку». Можливе збільшення ціни на газ, на опалення, електроенергію.

Бюджет самотнього пенсіонера, з середньою, «хорошою» пенсією в 1300 гривень, що проживає в однокімнатній квартирі. Уряд обіцяє дотації для тих, хто не в змозі заплатити. Витрати: комуналка – 700 – 800 гривень в середньому, харчування – 500 гривень на місяць, ліки – 0 гривень, проїзд – 0 гривень, одяг – 0 гривень, відпочинок – 0 гривень. У разі смерті на похорон виплачується близьким родичам сума двох пенсій.

Раціон житомирського пенсіонера становить приблизно 15 гривень на день. За ці гроші можна купити пакет молока – на 3 дні, четвертинка хліба, консерви з розрахунку одна банка на 3 дні, шматок масла з розрахунку пачка на тиждень, пакетик чаю, 2 – 3 картоплини, відварені на обід, можливо супчик, заправлений олією.

Сергій Форест