Житомирський бізнес може залишитися без штанів

Житомирські підприємці остерігаються, що у разі прийняття 5-го грудня 2014-го року сесією Житомирської міської ради рішення про підвищення базової вартості землі в Житомирі (питання 46-те у порядку денному), це призведе до підвищення оренди за землю у більш ніж 2,5 рази.

Згідно чинного законодавства, всі, хто має будь-який бізнес на земельній ділянці, зобов’язаний сплачувати за землю.

Якщо житомирські депутати результативно проголосують за питання №46, мінімальна вартість оренди 1 сотки землі у Житомирі, згідно розрахунків підприємців, складатиме 25 тисяч гривень. А враховуючи, що середня земельна ділянка під малий бізнес займає 10 соток, підприємець за рік має віддати 250 тисяч гривень.

Підприємці звертають увагу міської ради на те, що винесена на сесію міської ради базова вартість землі зростає з 102,38 грн до 260 грн за метр квадратний. Першим і найважчим наслідком цього стане суттєве здорожчання цін для споживачів, оскільки підприємці вкладуть ці витрати в собівартість продукції.

У тому ж ключі логічним постає питання: чи достатньо знайдеться в Житомирі підприємців, здатних сплачувати таку високу орендну плату, заробітну плату працівникам й нести все інше соціальне навантаження?

Для того, щоб врахувати інтереси й бізнесу й міського бюджету й не протестувати проти підвищення базової вартості землі, підприємці рекомендують міській владі Житомира обмежити коефіцієнти розрахунку орендної плати Км2 на рівень 0,5 і коефіцієнт кількості податків згідно Податкового кодексу – 3.

Це, на переконання житомирських підприємців, дозволить місцевому, в першу чергу, малому й середньому бізнесу, вижити в нинішніх жахливих економічних реаліях та збільшити надходження в міський бюджет, адже повне виснаження бізнесу, можливо, й некритично для сьогоднішніх чиновників, яким потрібні гроші вже сьогодні за будь-який рахунок, але є загрозою для існування держави.