18 житомирських висоток зовсім не захищені від пожеж

18 будинків підвищеної поверховості Житомира потребують негайного відновлення інженерних систем протипожежного захисту.

Про це повідомляють в ДСНС.

Основна частина цих будівель з’явилась у 80-90 роках. Все, що передбачалося вимогами норм та правил пожежної безпеки,з часом  вийшло з ладу або просто нахабно розкрадено. Тому спрацьовувати за призначенням – виявляти пожежу та сприяти порятунку людей – сьогодні нічому і нічим.

Будинки підвищеної поверховості є складними у плані гасіння пожежі та проведення рятувальних робіт, оскільки характеризуються швидким поширенням вогню та отруйних газів по вертикалі. 

Тому чим вищий будинок, тим більше зростає потреба у запровадженні складних інженерних рішень у побудові протипожежних систем.

Але  в будинках відсутні інструменти, які обов’язкові згідно правил: внутрішній протипожежний водогін, шафи пожежних кран-комплектів, система димовидалення будинків, призначення якої видалити дим для безпечної евакуації людей під час пожежі, система автоматичної пожежної сигналізації, на прибудинковій території передбачено проїзди та об’їзди довкола, які нині так заповнені автомобілями, що немає змоги під’їхати та встановити пожежні автодрабини для евакуації людей і підняття пожежників на поверхи. 

Загалом на території України розташовано 5308 висотних будинків та будинків підвищеної поверховості, 95% з яких – житлові. У 2565 будинках, що складає 51%, системи протипожежної автоматики та димовидалення не працюють.

Та навіть працездатні системи протипожежного захисту характеризуються великим ступенем зношеності, що не дає гарантії їх спрацювання при надзвичайній ситуації та вимагає постійного залучення коштів на їх ремонти. Як приклад, у 2014 році у будинках підвищеної поверховості України виникло 460 пожеж, системи протипожежної автоматики та димовидалення не спрацювали у жодному випадку.