AMS помилково визначає природні алмази як синтетичні

Минуло півроку відтоді, як De Beers представила широкій публіці революційний прилад для розпізнавання дрібних синтетичних діамантів – Automated Melee Screening Device (AMS). 

Однак перші підсумки використання апарату, покликаного захистити ринок від штучних каменів, є не цілком втішними. За відгуками діамантеров, що використовують прилад, тепер вони стикаються зі зворотним проблемою: AMS розпізнає частина натуральних каменів як синтетичні.

Купівля синтетичного діаманта майже не загрожує тим, хто купує дорогий камінь. Як правило, діаманти масою більше 0,5 карата мають сертифікат, що підтверджує їх походження. Найбільш незахищеною довгий час залишалася категорія melee – діамантів масою від декількох сотих до 0,2 карата, які широко використовуються у виробництві ювелірних прикрас для масового ринку.

Вартість каменів melee занадто невелика, щоб перевіряти кожен камінь з партії. Як правило, більшість діамантерів вибірково перевіряють тільки кілька каменів з боксу melee, а деякі не перевіряють зовсім. Саме тому підмішати синтетичні діаманти в партію melee досить просто: за останні два роки більшість скандальних історій про «підсолені» діаманти були пов’язані саме з дрібними каменями.

При цьому приладу для швидкого і недорогого дослідження дрібних каменів на ринку просто не було. Це дозволяло одним діамантерам тільки приречено розводити руками, а іншим – безперешкодно продавати синтетичні алмази під виглядом натуральних. 

Поява AMS було зустрінуте на ринку оваціями. AMS не призначений для продажу, як інші прилади, розроблені De Beers – компанія надає ці апарати в користування своїм сайтхолдерам за певну плату. Корпорація ніколи не розкривала список клієнтів, які отримали прилад у користування. У перші місяці деякі з них гордо заявляли про початок експлуатації AMS самі, проте вже до кінця року шум навколо приладу повністю зник, а ентузіазму у його користувачів, мабуть, поменшало.


Ювелирный магазин EUROGOLD предлагает своим клиентам только натуральные изделия с золота и драгоценных камней. Тут нет автоматов, здесь работают специалисты-профессионалы. Обращайтесь.