Безкоштовне харчування дітей-чорнобильців на Житомирщині призупиниться

З 1 січня 2015 року функцію з організації безплатного харчування потерпілих дітей, які навчаються у закладах на радіоактивно забруднених територіях, від Міністерства соціальної політики передано на регіональний рівень.

 Про це повідомляють в прес-службі Міністерства.

Оскільки для налагодження цієї роботи потрібен певний час (орієнтовно процедура закупівель триватиме 2,5 місяця), Мінсоцполітики інформує, що з 12 січня харчування потерпілих дітей призупиняється. 

Дітям, які не забезпечені харчуванням, буде здійснено виплату щомісячної грошової компенсації у розмірах, передбачених постановою Кабінету Міністрів від 8 лютого 1997 року № 155 „Про порядок та розміри компенсаційних виплат дітям, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи”: у віці від 6 до 10 років – 180 грн, від 11 до 14 років – 185 грн, від 15 до 18 років – 190 грн на місяць, пропорційно навчальним дням (необхідний обсяг коштів передбачений у державному бюджеті на 2015 рік).

Для отримання зазначеної компенсації батькам дітей необхідно звернутися до підрозділів з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій (за місцем реєстрації) з відповідною заявою та довідкою із навчального закладу.

Загалом у Мінсоцполітики переконані, – це сприятиме удосконаленню механізму використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Передбачено, що Мінсоцполітики, як головний розпорядник бюджетних коштів, здійснюватиме розподіл коштів розпорядникам бюджетних коштів нижчого рівня, а саме – обласним структурним підрозділам з питань соціального захисту населення, – пропорційно чисельності потерпілих дітей. У свою чергу, згадані структурні підрозділи укладатимуть договори та здійснюватимуть оплату послуг організаторам харчування на підставі актів про надані послуги, погоджених із керівниками навчальних закладів та завірених відділом освіти за місцем розташування навчального закладу. 

Право на пільгу щодо забезпечення безплатним харчуванням мають понад 231 тисяча дітей у 12 областях – Вінницькій, Волинській, Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій та Чернігівській.