Ми повинні підтримати сільгосптоваровиробників і зберегти галузь – Розенблат

12 січня народний депутат України Борислав Розенблат вніс на розгляд Верховної Ради проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збереження дотацій виробникам сільськогосподарської продукції. 

Про це повідомляє прес-служба нардепа.

Основною метою прийняття цього законопроекту є відновлення компенсації сільгосптоваровиробниками за продані ними переробним підприємствам молоко і м’ясо.

Починаючи з 1998 року і до 31 грудня 2014 року єдиною державною підтримкою для сільгосптоваровиробників молока була дотація за рахунок повернення ПДВ від реалізації готової молочної продукції, яку сільгосппідприємства отримували щомісячно, а селяни-одноосібники – 2 рази на місяць через молокопереробні підприємства.

За словами Борислава Розенблата, рішення, що дотація буде скасована 31 грудня 2014 прийняв ще уряд Азарова:

“Це велика помилка. Нині ми маємо величезні проблеми з ринком збуту. В Україні виробляється більше молока, ніж ми споживаємо. Ринки Росії в умовах сьогодення для нас закриті, а до європейських стандартів ми поки не дотягуємо. Люди вирізають худобу, якщо немає ринку збуту і галузь загинається. Ми повинні зберегти цю галузь. Реалізація законопроекту не потребує додаткових фінансових витрат з Державного бюджету України, але його прийняття дозволить захистити виробників молока, забезпечити реальне отримання ними компенсації за здану сировину, забезпечити підтримку вигідних для сільгосптоваровиробників закупівельних цін на молоко, стимулювати розвиток молочного тваринництва в Україні, не допускати стрімкого росту цін на молочну продукцію для споживачів країни”, – зазначає нардеп.

На його думку, з метою недопущення подальшого скорочення обсягів виробництва молочної продукції, стрімкого падіння закупівельних цін на молоко, особливо від індивідуальних господарств населення, для яких кошти, отримані від реалізації молока, є основним джерелом існування (а це біля 2-х млн. сімей сільського населення), а також недопущення росту цін на готову продукцію, що неминуче призведе до підвищення соціальної напруги в країні, вкрай необхідно підтримати молочну галузь і запропонувати продовжити порядок виплати компенсації, який діяв у 2014 році, шляхом внесення змін до частини 6 пункту 1 підрозділу 2 розділу 20 Податкового кодексу України.