Народний депутат в центрі Києва не зміг купити 100$

Співголова міжфракційного депутатського об’єднання «Депутатський контроль» Геннадій Кривошея (фракція «Народний фронт») спробував придбати в столиці 100$. 

В результаті депутат переконався, що валютні операції столичних банків паралізовані, а незначну суму доларів по завищеній ціні можна купити лише в обмінних пунктах та «у мінял з рук», які перебувають біля них.

Нещодавно Міністр фінансів України Наталія Яресько повідомила, що курс долара в 2015 році не перевищить 17 грн/$. 

Станом на 19 січня, офіційний курс Національного банку України становив 15,8 грн/$, що цілком відповідає заявам урядовців. 

Проте попри тотальну неможливість придбати долар в столичних банках, реальний курс долара суттєво перевищує заявлений Кабміном курс – на 20%. За дві години рейду парламентарію вдалося придбати лише $9 за курсом 19,8 грн/$ в обмінному пункті на Хрещатику.

За словами Геннадія Кривошеї, на сьогодні офіційний валютний ринок України фактично паралізовано, він перебуває «в тіні», а НБУ дозволяє здійснювати валютні спекуляції банківським установам під час операцій купівлі-продажу на міжбанківському валютному ринку. «Як свідчить практика, банківські установи купують валюту для клієнтів за курсом, нижчим від реально ринкового, потім його завищують до ринкового і за «відкати» продають валюту через «тіньові» обмінні пункти», – зазначає парламентар. До того ж, на його думку, НБУ допустив, що в обмінних пунктах у центрі столиці різні фінансові компанії продають долар відкрито за ціною чорного ринку.

Члени МДО «Депутатський контроль» звернулися до Генерального прокурора України Віталія Яреми та Міністра фінансів Наталії Яресько з проханням перевірити законність дій керівництва Національного банку України та валютному ринку України та врегулювати його цінову політику.